Sobota, 20. dubna 2024

Recyklace vody pro pračku písku

Rozhodující proces recyklace vody pro linku pračky písku a kamenné drti v Saudské Arábii instalovala firma CDE Global v závodech na výrobu cementu Abdullah Abdein.

Recyklace vody pro pračku písku

Nejen stavby, ale i technologická zařízení v Saudské Arábii snesou dnes nejpřísnější měřítka jakosti a trvalé spolehlivé funkce. Popisovaná instalace prověřená ve specifických klimatických podmínkách se může bez obav uplatnit v kterémkoliv místě světa.

NEŽ SE VYROBÍ BETON

Provozované zařízení je umístěno v Tabuku v severozápadním regionu Saudské Arábie. Sestává z pracího pískového promývacího zařízení Evowash 151 a zahušťovače Aquacycle. Linka pračky s výkonem 150 t/h zpracovává kombinaci pouštního písku a drceného vápence s drtí bazické hlubinné vyvřeliny. Na výstupu je produkt pro použití v novém továrním bloku a ke zpracování ve výrobně betonové směsi k přímému použití.

Výsledkem nové instalace je významné zvýšení produktivity výroby pro Abdullah Abdein Bukhary, která dříve stavěla z pouštního písku těženého pro výrobu cementové směsi. Podle názoru vedoucího prodeje pro oblast Arabského zálivu CDE Walkera je to technologický model použitelný kdekoliv na světě. Účinnost nového zařízení dovoluje použití materiálu z lokálního zdroje a nevyžaduje nákladné pořizování a dopravu odjinud. Zásadním prvkem pro úspěch nově instalovaného zařízení je obecná schopnost linky Evowash přijímat kombinaci podávané suroviny. V popisovaných podmínkách to bylo zapotřebí, aby se dal použít písek pro továrnu na výrobu betonových dílců a přípravu hotové betonové směsi. Na základě proměnného charakteru kombinace pouštního písku a drcené horniny bylo doporučeno, aby se oba druhy podávaného materiálu mísily před zpracováním na lince Evowash.

PRO UDRŽENÍ KAPACITY

Při mísení obou materiálů může zařízení udržovat požadovaný trvalý výkon 150 t/h. Důvodem pro zvolený postup je skutečnost, že pouštní písek je velice jemný materiál, takže jeho samostatné zpracování by vedlo ke snížení kapacity linky Evowash asi na 120 t/h. Naopak smísení obou vstupních materiálů dovolí provozovateli udržování žádané kapacity při zaručené vysoké jakosti příměsi pro přípravu betonové směsi.

piskuPodávaný materiál se do prací linky dopravuje suchý a linka Evowash je na základě doplňkového požadavku vybavena plnicí skříní umístěnou na straně vstupní jímky s integrovaným vtokem vody. Tím se zajistí přiměřená fluidizace materiálu před vpuštěním do vstupní jímky linky Evowash. Břečka se pak přečerpává do dvojitého cyklónu pomocí kalového čerpadla Warman. Výtok z cyklónu se přivádí na odvodňovací síto linky Evowash, přičemž se vytřídí materiál o středním rozměru 63 mikrometrůetrů, který se následně ukládá na skládku při obsahu vlhkosti asi 12 %.

Přepad cyklónu obsahující odpadní vodu a složky o rozměru 63 mikrometrůetrů se odvádí do zařízení na zpracování odpadní vody, v němž je zařazen zahušťovač Aquacycle A400. Tím se umožňuje recyklace a opětné využití 90 % vody použité v pracím procesu. Významně se tím snižuje objem vody k napájení prací linky. Právě možnost recyklace 90 % promývací vody umožňuje instalaci v oblasti Arabského zálivu. Aquacycle dovoluje využití lokálně dostupného materiálu a pracího procesu ve vyprahlé oblasti, kde by to jinak nebylo možné.

ZAHUŠŤOVAČ AQUACYCLE

Zahušťovač Aquacycle uskutečňuje dokonalý proces separace jemných příměsí z odpadní vody použitím vločkovacího činidla. Do vstupního proudu se dávkuje vločkovací činidlo připravované ve vestavěné jednotce FlocStation. Odtud postupuje vstupní proud do středu nádrže, čímž se zajišťuje účinné usazování jemných částic. Přívod zpracovávaného proudu do střední části nádrže jej udržuje v přiměřené vzdálenosti od přepadu recyklované vody a zabezpečuje maximální úsadu jemných částic.

vodaVločkovací činidlo působí na vzájemné propojení jemných částic a jejich pravidelné klesání ke dnu nádrže Aquacycle. Čistá voda teče přes přepad na obvodě nádrže a odvádí se do zásobní nádrže před recirkulací do pískové promývací linky Evowash. Usazené kaly jsou připraveny k odvádění pomocí systému čtyřnásobného stírání pro možnost čerpání na mnohem větší vzdálenosti.

Projekt pro Abdullah Abdein se uskutečnil ve spolupráci s Middle East Development Company (MEDCO), jejíž ústředí je v Jeddah na pobřeží Rudého moře a která má zastoupení v řadě míst Saudské Arábie, jmenovitě v Riyadh, Al Khobar a Abha. Výsledkem provozu instalovaného zařízení je nejen zvýšení jakosti připravované betonové směsi, ale i významné snížení spotřeby vody. Prokázala se účinnost kombinace zařízení Ecowash a Aquacycle i v těchto obtížných podmínkách.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů