Čtvrtek, 25. dubna 2024

Policie vyšetřuje povolování fotovoltaiky před snížením dotací

Policie vyšetřuje povolování fotovoltaiky před snížením dotací

Policie se začala zabývat povolováním slunečních elektráren v samém závěru roku 2010, tedy těsně před tím, než výrazně klesly dotované výkupní ceny solární elektřiny. Napsal to dnes deník Insider a zveřejnil přehled firem, které licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) získaly v posledních hodinách před změnou podmínek. Některé požádaly o licenci 30. prosince a už na Silvestra byly úspěšné, v seznamu vlastníků jsou podle webu také manažeři státem vlastněných firem.

V posledních týdnech roku 2010 byl ERÚ doslova zaplaven žádostmi o licence a denně jich vydával několik desítek. Majitelé solárních elektráren usilovali o získání licence do konce roku, aby si zajistili výhodnější výkupní ceny.

Podle Insideru celkem 26 solárních byznysmenů uspělo na poslední chvíli, tedy na Silvestra 2010. Někteří investoři získali licenci za pouhých 24 hodin od podání žádosti. Je mezi nimi podle serveru rodinná firma Ekopaliva, vlastněná Otakarem, Petrem a Janem Formanovými, a také společnost RenoEnergie, jejímž majoritním vlastníkem je šéf státního Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák.

Dvořák však informace týkající se RenoEnergie označil za nepravdivé. Podle rozhodnutí ERÚ, které zaslal ČTK, společnost RenoEnergie o licence pro solární elektrárny v Troskotovicích a Hodonicích na Znojemsku zažádala už v roce 2009 a ERÚ povolení k provozu všech zdrojů této firmy potvrdil v rozhodnutí ze září 2010.

Insider píše, ze na Silvestra 2010 získaly licenci také například elektrárny Zdeněk Sun a Saša Sun ocelářského bosse Zdeňka Zemka, majitele skupiny Z-Group, jejíž vlajkovou lodí jsou Železárny Veselí.

K soudu zatím doputoval jediný velký případ solární korupce, v němž dosud padly jen nepravomocné tresty. Okresní soud v Liberci v lednu odsoudil tři pracovníky firmy Lumen Energetický Development za to, že údajně nabídli na ERÚ milionový úplatek za včasné udělení licence pro elektrárny budované Lumenem v Českém Dubu a v České Lípě. Jaroslav Mačí a Tomáš Novák z Lumenu dostali čtyři roky nepodmíněně, Lukáš Mašek podmíněný trest s odkladem na tři roky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů