Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pro banky kreditní karty představují možnost nejen, jak upevnit vazby s klienty stávajícími, ale také jak oslovit klientelu novou. Zaměřují se na speciální cílové skupiny, jako jsou mladí lidé, senioři nebo zákazníci se zálibou v ekologii či sportu.
Banka Barclay's v Německu na trh uvedla kreditní kartu Barclaycard Green. Z hodnoty každého nákupu, který zákazník kartou zaplatí, koncern 0,5 procenta věnuje na projekty na ochranu životního prostředí. Ekologický je navíc také materiál, z něhož je karta vyrobena.
Ve Švýcarsku podobná spolupráce funguje mezi bankou Cornercard, jejíž klienti si mohou pořídit speciální kreditní kartu podporující fond na ochranu zvířat WWF (World Wildlife Fund).

Přestup z politiky do podnikatelské sféry a naopak může být skvělý byznys. Nedávné skandály ale vedou ke snahám těmto přestupům zabránit.
Ve Spojených státech je prominentním příkladem propojení byznysu a politiky bývalý americký viceprezident, nositel Nobely ceny míru Al Gore, který nyní podniká v oblasti ochrany životního prostředí. Kritici ho ale obviňují, že ze svých politicky "ušlechtilých" aktivit jen těží a označující ho za "karbonového miliardáře". Gore se ale brání. "Pokud si myslíte, že se tomuto tématu posledních třicet let věnuji jen kvůli penězům, tak mě neznáte," prohlašuje.

Číňané otevřeli ropné pole na severu Afghánistánu. Země předloni podepsala kontrakt na 25 let s čínskou státní společností CNPC. Jde o první velký afghánský projekt ropné produkce. V afghánské části pánve Amudarja se má ukrývat až 87 milionů barelů ropy. Číňané předpokládají, že skutečné zásoby budou mnohem vyšší. Oblast by tak v budoucnu mohla zajišťovat domácí spotřebu ropy. Do budoucna chce firma oblast těžby ještě rozšířit. Produkce by tak měla přesáhnout 2 miliony barelů. To by mělo Afghánistánu výrazně pomocí k soběstačnosti.
V oblasti by měla těžba významně přispět i ke snížení nezaměstnanosti. Přes padesát procent zisku bude firma podle dohody odvádět afghánské vládě.

V Dubaji otevřeli zahradu se 45 miliony květin. Místní doufají, že městu přinese zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Zahrada zvaná Zázračná je otevřena návštěvníkům od svátku svatého Valentýna a jsou v ní květiny pěstované v tomto prostředí vůbec poprvé. Informovala o tom stanice Al-Arabíja.

Italský módní dům Gucci se snaží získat renomé ekologicky šetrného producenta novou kolekcí ekologických kabelek z kůže s ověřeným původem, napsala agentura ANSA. Novou ekologickou strategii představila firma na týdnu módy, který se koná do 6. března v Paříži.
Luxusní kabelky se vyrábějí z kůže od brazilských dodavatelů, kteří zaručují, že se nepodílejí na kácení deštného pralesa v Amazonii. Kůže je zpracovávána s ohledem na životní prostředí.
Projekt odpovídá představám "Výzvy zeleného koberce", kterou v roce 2009 iniciovala manželka britského herce Colina Firthe Livia a novinářka Lucy Siegleová. Na takzvané červené koberce velkých galavečerů se snaží prosazovat ekologicky šetrnou módu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů