Pátek, 26. dubna 2024

Krajinu na jaře obohatí nové ovocné stromy místo letáků

Krajinu na jaře obohatí nové ovocné stromy místo letáků

Na jaře se budou díky iniciativě Stromy místo letáků sázet stromy na 7 místech republiky. V internetovém hlasování soutěžilo o finanční příspěvek na výsadbu stromů celkem 13 projektů. Do hlasování se zapojilo 7307 lidí a rozhodlo, že nové stromy přibudou v Jihočeském, Moravskoslezském, Středočeském, Ústeckém, Zlínském kraji a na Vysočině. Cílem společné iniciativy Nadace Partnerství a společnosti MAKRO Cash & Carry je snížit počet zasílaných papírových letáků a podpořit sázení stromů.

Za každého zákazníka, odebírajícího elektronický leták namísto papírového, věnovala společnost MAKRO Nadaci Partnerství 20 korun. Částku vyšší než 150 tisíc korun si podle pravidel soutěže rozdělí projekty výsadeb, které v internetovém hlasování na www.makro.cz získaly největší podporu veřejnosti. V jarních měsících by se podle výsledků soutěže měly výsadby uskutečnit ve Strakonicích, Oticích (okres Opava), Jeseníku nad Odrou (Nový Jičín), Pravoníně (Benešov), Velkém Šenově (Děčín), Jemnici (Třebíč) a Traplicích (Uherské Hradiště). (Pozn. Podrobné informace o jednotlivých výsadbách ve Vašem regionu jsou v přiložené excellové tabulce).

"Stromy místo letáků letos pomohou vysadit stromy do ekologického sadu, k pamětním zastavením i do rok od roku oblíbenějších ovocných alejí. Sázení se zúčastní místní nadšenci, které společná práce stmelí a kteří se zároveň postarají o další budoucnost stromů," říká Ivana Adámková z Nadace Partnerství. Sázet se podle ní budou převážně krajové a staré odrůdy ovocných dřevin, které se u nás tradičně pěstovaly a v poslední době slaví svůj návrat.

"Poděkování patří všem zákazníkům, kteří nám napomáhají Stromy místo letáků každoročně rozvíjet tím, že se přihlásí k odběru letáku elektronického namísto papírového. Svým jednáním pomáhají obnovovat zeleň v krajině i obcích a zároveň přispívají ke snížení spotřeby papíru nutného k vytištění letáků," uvádí Kateřina Pištorová ze společnosti MAKRO Cash & Carry.

"Počty papírových reklamních letáků doručených do schránek různými obchodníky jsou opravdu vysoké, jen předloni jich bylo přibližně 4 miliardy. Jsme rádi za každou snahu lidí i firem zacházet s papírem, respektive i dřevem a stromy, šetrně a úsporně," dodává v závěru Ivana Adámková.

Informace o podpořených projektech: http://www.nadacepartnerstvi.cz/stromzivota/stromy-misto-letaku-vitezne-projekty

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů