Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americký prezident Barack Obama do funkce ministra energetiky nominoval jaderného fyzika Ernesta Monize. Jeho hlavním úkolem by mělo být snižování americké závislosti na zahraniční ropě. Šéfkou Úřadu pro řízení a rozpočet by se podle Obamových představ měla stát dosavadní vedoucí dobročinné nadace amerického obchodního řetězce Walmart Sylvie Burwellová, která v Bílém domě pracovala již za prezidenta Billa Clintona. Hlavou Agentury pro ochranu životního prostředí se má stát odbornice na čistotu vzduchu Gina McCarthyová, která v této instituci již působí. Všechny tři nominace musí ještě schválit Senát.

V souvislosti s informacemi, které se v měsíci únoru objevily v některých regionálních médiích, Státní fond životního prostředí ČR oznamuje, že projekty, které byly podány v rámci žádostí do XXXIX. výzvy Operačního programu životní prostředí, jsou nyní ve stádiu hodnocení.
Výsledky finálních hodnocení, a to včetně výše obdržených bodů, budou známy až po předložení Řídicímu výboru Operačního programu životní prostředí, který doporučí nebo nedoporučí jejich schválení k financování, a to na přelomu měsíců dubna a května tohoto roku.
Zprávy v médiích, které informují o uděleném bodovém hodnocení konkrétních projektů, nevycházejí z oficiálních zdrojů Státního fondu životního prostředí ČR a Fond za ně nenese žádnou odpovědnost.

Zpěvák Peter Gabriel připojí delfíny na Síť
Peter Gabriel chce zvířata naučit, aby používala internet. Zaplatí například vývoj dotykové obrazovky, kterou se na síť připojí delfíni. Gabrielův projekt podporuje jeden z otců zakladatelů internetu Vint Cerf.

Řecko vůbec poprvé zavede daň na těžbu surovin. Chce tak zvýšit své příjmy. Těžba sice tvoří pouze malou část řecké ekonomiky, je však jedním z hlavních vývozních odvětví. Řecko se již šestým rokem potýká s recesí a snaží se naplnit vyčerpanou státní pokladnu. O dani z těžby má být rozhodnuto ještě v letošním roce a bude zavedena zpětně ze všech těžebních aktivit od počátku roku 2013. Ministerstvo životního prostředí má předložit návrh do konce tohoto měsíce.

Největší britský uhelný důl Daw Mill Colliery se po únorovém požáru natrvalo uzavře a zanikne kvůli tomu nejméně 550 míst. Je to další rána zanikajícímu tradičnímu britskému odvětví, které není schopno soutěžit s levnými dovozy a podkopává je zelená energetická politika vlády.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů