Čtvrtek, 28. března 2024

Tuniská energetika

Tuniská energetika

Elektrifikace Tuniska v tzv. zastavěných oblastech, tj. v městských aglomeracích a vesnicích, dosahuje v současné době 96%.

Výroba elektřiny: 2 890 MW, plánována je výstavba elektrárny s kapacitou 350 až 500 MW. 96 % celkové produkce elektřiny připadá na paroplynové elektrárny, 2 % na vodní elektrárny a 2 % na větrné elektrárny. Naprostá většina elektráren je na zemní plyn nebo v kombinaci topný olej/plyn. 70 % potřeby je kryto domácí produkcí, zbývajících 30 % tvoří alžírský plyn. Již v roce 2005 se mělo realizovat propojení el. sítí 400 KW Tunisko-Libye, výstavba sítě však zatím nebyla zahájena.

Ve stádiu politického rozhodování je v současné době návrh na výstavbu jaderné elektrárny v Tunisku. V listopadu 2006 pověřil bývalý prezident Ben Ali Tuniskou energetickou a plynárenskou společnost (STEG) vypracováním studie "Rozvoj elektrické energie na základě jaderné energie". Bližší údaje o projektu jaderné elektrárny zatím nebyly zveřejněny, pouze její výkon - 900 MW a předpokládaný termín jejího dokončení - rok 2020.

Distribuční síť přírodního plynu

Na tuniském území je celkem 790 km vysokotlakového potrubí. Zhruba 3/4 domácí spotřeby plynu jsou kryty tranzitními poplatky z plynovodu Alžírsko-Evropa. V prosinci 2008 vláda schválila další etapu přechodu podniků a domácností na přírodní plyn, která se v současnosti postupně realizuje.

Ropa a její deriváty

Těžba ropy stagnuje, nicméně z větší části pokrývá domácí spotřebu. Odhad ropných rezerv činí 425 milionů tun. V současné době se těžba ropy pohybuje kolem 70 000 barelů denně. Americké ropné firmy ovládají 38 % tuniského trhu v oblasti průzkumu i zpracování ropy. V zemi dále působí evropské, kanadské a arabské ropné společnosti. Většina kvalitní ropy je vyvážena do zemí EU, zatímco méně kvalitní je využívána k pokrytí potřeby topných mazutů. V letech 2008-2011 předpokládala tuniská vláda otevřít celkem 75 nových naftových vrtů a udělit 44 licencí na naftový průzkum.

Počátkem roku 2008 udělila tuniská vláda australské společnosti Oil Search Limited čtyřletou koncesi na ropný průzkum na ploše 4 852 km^2 mezi regiony Kef (severozápad země) a Siliana (středozápad země). Tento průzkum bude společnost provádět ve spolupráci s tuniskou státní společností ETAP (Entreprise Publique d´Activités Pétroli`eres). Financování ve výši 8 milionů dolarů bude zajištěno ze strany australské společnosti.

V polovině roku 2008 udělila tuniská vláda dvěma vietnamským společnostem (Petrovietnam Exploration Production Corporation LTD a Vistsoupetro Joint Venture) koncese na ropný průzkum v oblasti Gab`eského zálivu. Průzkum na ploše 2436 km^2 v prvním případě a 1540 km^2 v druhém je podmíněn spoluúčastí tuniské státní společnosti ETAP (Entreprise Tunisienne d´Activités Pétroli`eres). Očekává se, obě vietnamské společnosti budou do průzkumu investovat minimálně 14 milionů dolarů.

ZDROJ: Businessinfo.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů