Sobota, 27. dubna 2024

Solární elektrifikace naboso aneb jak se také dá pomáhat rozvojovému světu

Solární elektrifikace naboso aneb jak se také dá pomáhat rozvojovému světu

Ženy v rozvojových zemích jsou schopny mnohem lépe ovlivňovat život ve svých vesnicích. Je totiž méně pravděpodobné, že by opustily své domovy na venkově a přestěhovaly se do měst za prací. Tuto možnost přenechávají mužům, kteří mají v rozvojovém světě mívají dominantní pozici. Ale právě pro tuto jejich stálost se na ženy v nejzaostalejších částech světa zaměřuje program zavádění slunečních elektráren. Tento program začal fungovat roku 1989 v Indii, kde je jedním z nejúspěšnějších programů vzdělávací instituce Barefoot College.

Program provozovaný 700 solárními inženýrkami už zavedl elektřinu do více než tisíce vesnic ve skoro 50 zemí ch světa na čtyřech kontinentech - od Ruska po Zambii a Zimbabwe, z Afghánistánu po Mexiko, Indii a Fidži.

Skoro půl milionu vesničanů tak má dnes přístup k elektrické energii. Jen v Africe ji solární panely přinesly do devíti tisíc domácností. Díky sluneční energii se vesnice obejdou bez drahých, znečišťujících a nebezpečných parafínových a kerosinových lamp, které často způsobují požáry. A také zdravotní, zejména dýchací potíže. Jsou zodpovědné za vypuštění 13 tun uhlíku do atmosféry každý den. Solární program do vesnice přináší nejen elektřinu, ale i solární zařízení na odsolování nebo ohřívače vody a vařiče poháněné sluncem, díky kterým vesničané nemusí kácet stromy.

Podle dat Mezinárodní energetické agentury z roku 2011 má v subsaharské Africe přístup k elektřině jen 14,2 procenta domácností. Země jako Uganda jsou schopné zajistit elektřinu jen devíti procentům populace. Situace je trochu lepší v asijských zemích jako Barma či Afghánistán, kde má elektřinu 13,0 a 15,5 procenta populace.

Kromě pozitivního dopadu na vesnické hospodářství umožňuje iniciativa lidem ušetřit za kerosin, parafín a dřevo a investovat do strategických oblastí, jako je vzdělávání. V některých malawských vesnicích přinesl nástup elektrického světla prospěch místním školám, kde můžou žáci déle studovat a dostávat lepší známky.

Aktivity Barefoot College se neomezují jen na solární elektrárny. Stejným způsobem vyučuje zdravotníky, radisty a řemeslníky.

Podporuje místní školy, hospodaření s vodou ve formě budování přehrad, mapování vodních zdrojů a využívání dešťové vody, které umožňuje uchovávání pitné vody. Budují se studny, příkopy a podzemní cisterny. Všechny tyto činnosti pomohly zlepšení života vesnických komunit nejen v Indii, ale v celém světě.


14,2 procenta

Jen tolik domácností v subsaharské Africe má přístup k elektřině.

AUTOR: Matteo Fagotto
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů