Pátek, 19. dubna 2024

Platinové termočlánky ze SAFINY expandují do hi-tech průmyslu

Platinové termočlánky ze SAFINY expandují do hi-tech průmyslu

Společnost SAFINA, a.s., přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě, proniká s výrobou termočlánků z platiny a rhodia do světového hi-tech průmyslu. Objem roční výroby termočlánků se pohybuje ve stovkách kilogramů za rok a za poslední rok dosáhl nárůst výroby 30 %. SAFINA produkuje termočlánky referenční kvality na základě využití inovativní a vysoce komplexní výrobní technologie. Navíc patří mezi přední dodavatele termočlánků, kteří vyrábějí v nejvyšší třídě v sériovém režimu.
SAFINA vyrábí tři druhy termočlánků z platiny a rhodia*. Jejich produkce je komplexním souborem více než 40 specifických kroků. Tyto drahé kovy mají nezastupitelnou kvalitu, pokud jde o možnost přesného měření velmi vysokých teplot a jejich korozní odolnosti vůči prostředí. Termočlánky z výrobního programu SAFINY se využívají pro měřicí zařízení v hi-tech odvětvích, kde je hlavní prioritou absolutní bezpečnost a ochrana lidského života. Jedná se zejména o letecký (např. řízení chodu proudových motorů), chemický (citlivé chemické technologie), jaderný, sklářský (zvlákňování skla), ocelářský, automobilový (bezpečnostní čidla), vojenský a elektrotechnický průmysl. Termočlánky SAFINY slouží pro měření teploty také v četných přístrojích využívaných ve zdravotnictví a ve vědě a výzkumu, jsou např. zařazeny do aplikací NASA - americké firmy jako Cleveland Electric nebo NBS ze safinských termočlánků montují mimo jiné teploměry pro vesmírné aplikace.
"Výroba termočlánků je v naší společnosti na výrazném vzestupu a je charakterizována vysokou specializací. O vývoj know-how a výzkum se stará samostatný projektový tým, zároveň provádíme významné investice do nových technologií. SAFINA má samostatnou akreditovanou kalibrační laboratoř, která prošla klíčovou inovací v roce 2012 a má jedinečné postavení nejen na českém trhu. Za poslední období jsme také investovali nejen do žíhacích pecí a dalších zařízení určených k výrobě, ale také do měřicího systému pevných bodů. Poslední celkové investice do dalšího vylepšení přesáhly 20 milionů Kč," řekl Tomáš Plachý, generální ředitel SAFINA.
Měření kvality termočlánků se v SAFINĚ provádí pomocí tzv. metody pevných bodů**, jež SAFINĚ zajišťuje unikátní postavení na celosvětovém trhu. Této metodě přecházela tzv. porovnávací metoda pomocí vzorku - etalonu druhého řádu. Zavedením nové metody v roce 2012 se SAFINA významně posunula v kvalitě měření termočlánků. Dnes vyrábí termočlánky nejvyšší kvality dle norem IEC a ASTM, které odpovídají té nejnáročnější poptávce na globálním trhu. Testování kvality vyrobených šarží zaštituje zkušební laboratoř SAFINY akreditovaná Českým metrologickým institutem (ČMI).
V portfoliu SAFINY výroba termočlánků zastává 15 % z celkové hodnoty výroby a zpracování drahých kovů. Na českém trhu SAFINA pokrývá přes 90 % celkové spotřeby termočlánků a podíl na celosvětovém trhu dosahuje téměř 15 %, kde největší trhy představují USA a Německo.
"Počítáme, že uplatnění drahokovových termočlánků v hi-tech odvětví do budoucna poroste. Neustále se totiž zvyšují požadavky na co nejvyšší bezpečnost, což kovy jako platina a rhodium mohou v měření teploty zajistit. Odhadujeme, že naše výroba termočlánků meziročně poroste v průměru o 20-30 %, hlavní expanzi budeme směřovat na americký trh," dodalTomáš Plachý.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů