Čtvrtek, 18. dubna 2024

Soud odmítl žalobu Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší

Soud odmítl žalobu Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší

Pražský městský soud odmítl žalobu Ostravy na stát kvůli znečištěnému ovzduší. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že město podalo žalobu pozdě. Ministerstvo životního prostředí, které ve sporu zastupovalo Českou republiku, označilo rozhodnutí soudu za logické. Žalobu prý bralo spíše jako politický akt než jako relevantní spor. Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) dnes ČTK řekl, že celou věc bude dále řešit s právníky.

Ostrava se žalobou z jara 2010 domáhala ochrany před údajně nezákonnými zásahy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy, které podle města nedostatečně a neefektivně chrání čistotu ovzduší a nevytvořily funkční systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů.

Pražský městský soud rozhodl ve čtvrtek. Žalobou se odmítl zabývat, protože ji Ostrava nepodala v zákonné časové lhůtě. "Žaloba nebyla podána včas a zmeškání lhůty nelze prominout," uvedla mluvčí. Soud tedy vůbec nezkoumal, zda žaloba byla, či nebyla důvodná.

Primátor Kajnar zatím k rozhodnutí soudu nemá bližší informace, protože se účastní sjezdu ČSSD v Ostravě. "Znečištění v Moravskoslezském kraji, pokud vím, už je nějakých 50 let, tak nevím, jestli jsme to měli podat v roce 1966. Jestli to odvozují od vydání nějakého dokumentu nebo usnesení vlády, tak si myslím, že žijeme v Kocourkově, protože vzduch je špinavý a je přece jedno, kdy podávám žalobu, protože se ten špinavý vzduch mezitím nevyčistil. Ten nezákonný stav znečištěného ovzduší trvá," míní Kajnar. Dodal, že pokud se soudu tato forma žaloby nelíbí, tak ji město podá jinak. "Věřím, že to určitě půjde. Myslím si, že soud by měl jednat a ne odkládat žalobu," doplnil primátor Kajnar.

Ministerstvo životního prostředí považuje rozhodnutí městského soudu za logické a správné. "Ministerstvo životního prostředí bere situaci v Moravskoslezském kraji z hlediska kvality ovzduší vážně, o čemž svědčí ministerské aktivity v tomto regionu, například program kotlíkové dotace (na výměnu starých kotlů za moderní), vyjednaná devadesátiprocentní podpora z evropských fondů pro opatření v místním průmyslu nebo i možnost zavedení nízkoemisních zón," uvedl pro ČTK mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Soud dospěl k závěru, že statutární město Ostrava se o údajně nezákonném zásahu dovědělo nejpozději 17. března 2009, kdy mu byla doručena analýza kvality ostravského ovzduší, kterou si zadal ostravský magistrát a kterou zpracoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. V té době prý byly městu známy také protokoly o hodnocení kvality ovzduší v různých ostravských lokalitách.

Žalobce musí žalobu podat do dvou měsíců ode dne, kdy se dozvěděl o nezákonném zásahu. Ostrava však žalobu odeslala až 21. května 2010, tedy více než rok po vypršení zákonné lhůty.

Město může proti rozhodnutí soudu podat do dvou týdnů kasační stížnost, o které by rozhodoval Nejvyšší správní soud. Podle Kajnara případnou kasační stížnost budou řešit právníci.

Ovzduší nejen v Ostravě, ale v celém Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v zemi i Evropě. Špatné rozptylové podmínky jsou v regionu na podzim a hlavně v zimě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů