Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pardubice připraví projekt na podzemní kontejnery

Pardubice připraví projekt na podzemní kontejnery

Pardubice připraví projekt za 160.000 korun na podzemní kontejnery na papír, sklo a plasty, aby na ně město mohlo získat dotace. Objevit se mají na pěti místech. Rozhodli o tom dnes zastupitelé.

Náměstek primátorky František Brendl podotkl, že nádoby v podzemí jsou třikrát větší než popelnice, u kterých je často nepořádek. Město navíc ušetří místo. Služby města Pardubic na odvoz odpadu mají dostatek techniky, pokud by se v budoucnu pořizovalo podzemních kontejnerů víc, musela by se nová technika pořídit.
"Vybudování jednoho podzemního kontejneru stojí zhruba 750.000 korun. Dotaci můžeme získat 60 nebo 85 procent," uvedl Brendl.

Jeho návrh měl kritiky. Podle zastupitele Ladislava Koudelky (TOP 09) lidé budou nosit separovaný odpad dál, než jsou zvyklí. Otvory do kontejnerů jsou malé a nebude možné do nich vhodit třeba větší krabice.
"Nové kontejnery se stanou pomníkem pana náměstka Brendla. Říkám si, jestli by nevyšlo levněji postavit mu bustu, byla by to jednorázová záležitost a ušetřilo by se na nákladech," řekl Koudelka.

Pět podzemních kontejnerů chce město umístit na náměstí Dukelských hrdinů, nábřeží Závodu míru, velkém parkovišti na sídlišti v Polabinách 3 a na sídlišti Na Drážce u Galanty. Pátý je součástí projektu úprav třídy Míru. Vhodných problematických míst má radnice vytipováno asi 20.

"Podzemní kontejnery svědčí o úrovni a vyspělosti města. Mezi klady patří, že odstraníme rabování občanů bez domova, kteří se do těchto kontejnerů nedostanou," řekl zastupitel Aleš Klose (Pardubáci).

Dotační výzvu by ministerstvo životního prostředí mělo vypsat letos. Podzemní kontejnery nejsou novinkou, mají je například v Praze, Brně, Uničově, Písku nebo Strakonicích, řekla primátorka Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů