Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Za větší podíl vytříděného odpadu slibuje Kadaň na Chomutovsku svým obyvatelům nižší poplatky. Podle starosty Jiřího Kulhánka (ODS) o desetinu víc vytříděného odpadu umožní zlevnit o 50 korun, řekl ČTK.
Pomoci mají i barevné tašky na třídění. Zatím jich objednali na 500 sad. Jejich pořizovací cena je asi 100 korun, místním je budou prodávat za 40 korun. Podle Kulhánka pomohlo zlevnění svozu odpadků ve městě před třemi lety už pořízení popelnic a svozového auta na bioodpad, protože jeho uložení je desetkrát levnější než uložení na skládku komunálního odpadu.

Americký prezident Barack Obama chce investovat dvě miliardy dolarů (zhruba 39 miliard Kč) do vývoje technologií pro automobily šetrné k životnímu prostředí. Informovala o tom dnes agentura DPA.
Investice by měly směřovat do technologií, které by zlevnily automobily s alternativním pohonem. Z programu by mělo být po deset let uvolňováno 200 milionů dolarů ročně. Obamův plán ale ještě musí schválit Kongres.
Obama vyzval zákonodárce, aby plán podpořili bez ohledu na stranickou příslušnost. "Není to žádná demokratická nebo republikánská myšlenka. Je to prostě rozumná myšlenka," prohlásil.
Plán by podle Obamy přispěl k omezení automobilových emisí a snížení závislosti Spojených států na dovozu ropy a současně by mohl vytvořit nové pracovní příležitostí.

V sobotu 23. března 2013 proběhne Den otevřených dveří Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě - Porubě (ul. K Myslivně 3/2182). Na dotazy veřejnosti, týkajících se například zdrojů znečišťování ovzduší v regionu, problematiky emisí, kontrol jednotlivých zdrojů znečišťování, funkce a možností zásahů České inspekce životního prostředí, bude odpovídat také vedoucí oddělení ochrany ovzduší OI ČIŽP v Ostravě ing. Radomír Štěrba.

Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent. Podíl obnovitelné energie by měl ve stejném období stoupnout na 30 procent. Evropská komise to podle agentury Reuters tvrdí v dosud nezveřejněném návrhu cílů v oblasti klimatu a energetické politiky.
Nové cíle by měly navázat na dosavadní závazky EU k roku 2020. Emise skleníkových plynů by se měly do té doby snížit o pětinu oproti úrovni z roku 1990. Podíl energie z obnovitelných zdrojů by měla naopak stoupnout na pětinu, stejně jako energetická účinnost. Tento závazek však není povinný a EU se ho velmi pravděpodobně nepodaří splnit.
Energetický sektor má dlouhé investiční cykly a nové ukazatele v unijní energetické politice očekává s napětím.
Dokument, k němuž se dostala agentura Reuters, by měl být zveřejněn v březnu. Připomínky k němu bude EK od zúčastněných stran přijímat do června.
Zveřejnění nových cílů budou zřejmě následovat další jednání. Ochránci životního prostředí chtějí, aby EU stanovila ambiciózní závazky ve všech třech oblastech, tedy ohledně emisí, energetické účinnosti i obnovitelné energie. Podle některých hlasů z průmyslového sektoru by ale stačil jen závazek na snížení emisí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů