Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kjótská krabice - ekologický vařič nejen pro třetí svět

Kjótská krabice - ekologický vařič nejen pro třetí svět

Na první pohled je to o málo víc než papírová krabice - dovnitř se postaví hrnec a přikryje plexisklem. Lesklá fólie na vnitřní straně krabice odráží dovnitř slunce, teplota pod plexisklem se zvyšuje, až se voda v hrnci začne vařit. Dnes už se Kyoto Box prodává ve vylepšené a trvanlivější verzi z polypropylenu a s keramickou deskou uvnitř; vzhled krabice však zůstal. "Udělal jsem ho nejdřív své dceři na hraní, když jsme přišli do Afriky. V Keni je slunce dost zřejmý zdroj," shrnuje její vynálezce Jon Bohmer. V roce 2009 s ním vyhrál soutěž deníku Financial Times s názvem Klimatické změny jako výzva a začal s výrobou a distribucí.

Solární vařič šetří dřevo i ovzduší. Název Kyoto Box tedy není náhodný - odkazuje k úmluvě o klimatických změnách v japonském Kjótu. Obyčejná Keňanka však na Kyoto Boxu ocení i to, že nemusí pro dřevo do lesa mezi divou zvěř. Pokud nějaký les v okolí vůbec má. Ve vyprahlých částech země nebo ve velkých aglomeracích je nedostatek dřeva velkým problémem. Neudržitelná je i spotřeba dřevěného uhlí. Podle Fredericka Njau, z keňské pobočky Heinrich Böll Stiftung, která vydává doporučení v oblasti energetiky a zemědělství, až 80 procent keňských institucí jako školní jídelny dodnes vaří na dřevěném uhlí.

Stejná situace je v uprchlických táborech. Ten momentálně největší na světě, Dadaab u somálských hranic, kde žije až půl milionu uprchlíků, se již mnoho let potýká s nedostatkem paliva. Ženy se pro něj musí vydávat daleko od tábora, čímž se vystavují nebezpečí násilí. Díky Kyoto Boxu mohou zůstat doma. Jednoduchý vařič na solární pohon tedy chrání přírodu, zdraví i životy.

ZDROJ: Respekt, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů