Čtvrtek, 28. března 2024

Strom roku v novém kabátě pomůže v regionech pečovat o stromy

Strom roku v novém kabátě pomůže v regionech pečovat o stromy

S příchodem jara Nadace Partnerství zahajuje další ročník celostátní ankety Strom roku. Soutěž o strom s nejzajímavějším příběhem je skvělou příležitostí pro všechny aktivní lidi, kteří mají chuť udělat něco pro stromy ve svém okolí. Nově totiž výtěžek zpoplatněného hlasování poputuje zpět k navrhovatelům a ti jej budou moci použít k výsadbě stromů, odborné péči o ně nebo vytvoření propagačních materiálů o stromech. Navíc, pokud strom v anketě zvítězí, získá poukaz na arboristické ošetření a zúčastní se evropského kola. Stačí do 30. dubna strom přihlásit a čekat, zda ho porota vybere mezi 12 finalistů. Podrobnosti o anketě se zájemci dozví na nových webových stránkách www.stromroku.cz.

Až se vydáte na jarní procházku ke svému oblíbenému stromu, nezapomeňte si ho vyfotit a změřit jeho obvod. Kdybyste se chtěli soutěže o nejsympatičtější strom republiky zúčastnit, budou se vám tyto údaje spolu s dalšími informacemi hodit. "Chtěla bych vyzvat všechny, kdo mají zájem aktivně se zapojit do ochrany stromů, aby přihlásili svůj oblíbený strom. Nehledáme ten nejhezčí, ale strom, který žije s vámi," říká koordinátorka ankety Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Jaké stromy do ankety opravdu patří? "Největší šanci uspět u odborné poroty mají stromy s osobitou historií nebo silným příběhem, které dokáží zaujmout a získat si přízeň veřejnosti. Právě veřejnost totiž bude ve finále o vítězi rozhodovat dárcovskými SMS a podpisy na zpoplatněných hlasovacích arších," vysvětluje Hana Rambousková. Nominovat stromy do ankety může kdokoli - jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce.

A co by měl návrh do ankety Strom roku obsahovat? Přihlášku je možné zpracovat vlastním způsobem, každá by ale měla obsahovat základní informace o stromu (druh, stáří, výška, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice), jeho příběh a fotografii. Důležité je také popsat, na jaký účel by se anketou získané peníze použily (výsadba stromů, ošetření stromu, propagace stromu) a kdo bude na projektu spolupracovat. Nominaci je potřeba zaslat do 30. dubna na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno, nebo na e-mail strom.zivota@nap.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů