Čtvrtek, 28. března 2024

V Emirátech otevřeli nejvýkonnější solární park na světě

V Emirátech otevřeli nejvýkonnější solární park na světě

Ve vyprahlé poušti, 120 kilometrů od Abú Dhabi, otevírají Spojené arabské emiráty nejvýkonnější solární park na světě. Včera zprovozněné pole parabolických kolektorů s kapacitou sto megawattů, vybudované ve spolupráci s francouzskou firmou Total a španělskou Abengoa Solar za 600 milionů dolarů, se rozkládá na ploše 2,5 kilometru čtvrtečního.

"Zelenou revoluci" - přechod od spalování ropy k obnovitelným zdrojům energie - chystají ve stejné době i další země Perského zálivu. Jejich obyvatelé totiž už spotřebovávají tolik elektřiny, že bohaté monarchie mají obavy o svou ropu. Saúdská Arábie například spaluje třetinu denní ropné produkce pouze na výrobu elektřiny a pitné vody pro vlastní potřeby. "Spotřeba roste takovým tempem, že do 25 let by se Saúdové mohli stát čistými dovozci ropy," řekl listu Financial Times Mark Robson z konzultační firmy Oliver Wyman. "Pochopili, že s tím musejí něco dělat.

Perský záliv, region proslulý plýtváním a zanedbáváním ekologických norem, se proto podle Wymana může v příštích letech stát světovým lídrem v oblasti obnovitelné energie.

Spojené arabské emiráty jsou v "zelených" projektech zatím nejdále. Jejich nová solární elektrárna Šams-1, za níž mají následovat dvě další pobočky, je součástí plánu, podle něhož by měla země do roku 2020 získávat z obnovitelných zdrojů sedm procent spotřebovávané energie.

Na zelené louce budované "Masdar City", s plánovaným dokončením do tří let, má pak být první město světa nespotřebovávající žádná fosilní paliva - na tento plán tamní vláda vyčlenila 22 miliard dolarů.

Emiráty se již podílejí na projektech s obnovitelnými zdroji i v Evropě, například ve Španělsku a Británii, a své know-how nyní nabízejí prostřednictvím státem ovládané firmy Masdar ostatním zemím Perského zálivu.

"Umíme postavit projekty obnovitelné energie i v těžkých klimatických podmínkách, kombinujících prach, extrémně vysokou teplotu a vítr," řekl listu Gulf News manažer elektrárny Šams-1 Júsuf Alí.

Jedním z prvních zájemců může být právě Saúdská Arábie, která minulý týden zveřejnila ambiciózní plán obřích investic do obnovitelných zdrojů, s cílem získávat do roku 2020 z těchto zdrojů zhruba třetinu spotřebovávané elektřiny. Ze solární energie chce získávat 16 až 18 procent pro domácí energetickou poptávku do pěti let i další země Zálivu - bohatý Katar.

Až doposud přitom bohaté země Perského zálivu patřily co do emisí oxidu uhličitého v přepočtu na osobu k největším hříšníkům. Světovou tabulku už léta vede Katar, v první desítce je i Kuvajt, Emiráty a Bahrajn. Programy, v nichž se místní vlády snaží přimět obyvatele i firmy k většímu šetření elektřinou a vodou, mají zatím jen omezené výsledky.

Saúdská Arábie, kde spotřeba energie roste každý rok o pět procent, proto chce do čistých zdrojů energie investovat v příštích letech 109 miliard dolarů a vytvořit vlastní "zelené město", podobné již spuštěnému projektu v Emirátech.

Kromě solárních elektráren se ropní šejkové ohlížejí také po atomové energii. Plán vybudovat síť jaderných elektráren oznámily již Kuvajt, Saúdská Arábie, Bahrajn, Katar a rovněž Spojené arabské emiráty.

600 MILIONŮ DOLARŮ
stálo vybudování sluneční elektrárny Šams-1 v Abú Dhabi s kapacitou 100 megawattů. Jde o největší samostatné solární pole na světě. Největším projektem s instalovaným výkonem 600 MW je indický Gujarat Solar Park, jde však o soustavu několika solárních polí. Pro srovnání - jeden ze čtyř bloků Temelína má výkon 1000 MW.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů