Úterý, 23. dubna 2024

Světový den vody 2013: Tento pátek patří oslavám životadárné kapaliny

Světový den vody 2013: Tento pátek patří oslavám životadárné kapaliny

Jako každý rok, i letos se 22. března bude po celém světě slavit Světový den vody. Tento zvyk se zrodil v roce 1993 pod záštitou OSN a letos se uskuteční jubilejní 20. ročník. Ponese se v duchu mezinárodnívodní spolupráce, která se soustřeďuje na dostupnost pitné vody v rozvojových zemích. Zatímco v Evropě je kvalitní voda z vodovodu standardem a život bez ní si těžko dokážeme představit, jinde ve světě je stále téměř 800 miliónů lidí bez přístupu k pitné vodě. Před dvaceti lety v takové situaci žily dokonce tři miliardy lidí.

Šokujícím zjištěním je fakt, že třetina světové populace nemá k dispozici záchod a hygienické zázemí. Dle zjištění Světové zdravotnické organizace[1] celá jedna miliarda lidí běžně vykonává potřebu venku. Tento přístup je běžný zejména v Indii. Mnoho spolků a sdružení se snaží proti tomuto problému bojovat, například Německá záchodová organizace[2] zorganizuje na Světový den vody 6km charitativní pochod v Berlíně.

V České republice má Světový den vody také význam. Zatímco podíl obyvatel zásobovaných z veřejného vodovodu je 93%, téměř pětina domů stále nemá kanalizační přípojku[3]. Častá nespokojenost obyvatelstva ale pramení zejména ze zvyšujících se cen vodného a stočného. Cenová politika vody je kontroverzní téma, které se vztahuje k často problematickým privatizacím vody. Proti prodávání vody jako komodity se od loňského roku staví Evropská občanská iniciativa, která spustila kampaň s názvem Voda je lidské právo. Ve své petici[4], kterou již podepsalo 1,3 milionu evropanů, hájí vodu jako veřejné dobro, které je potřeba chránit, nikoli komoditu, která se má zpřístupňovat pro konkurenci. V ČR tuto petice prapaguje Českomoravská konfederace odborových svazů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů