Pátek, 29. března 2024

Z dostavby Temelína musí těžit Češi

Z dostavby Temelína musí těžit Češi

Pozitivní dopad na zaměstnanost v České republice a povzbuzující injekce českému průmyslu jako doping pro překonání krize - takový bonus z plánované dostavby 3. 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín by si měli Češi pohlídat. Shodli se na tom zástupci francouzské společnosti Areva a česko-ruského konsorcia MIR 1200 s přítomnými experty na konferenci, kterou uspořádalo minulý týden v Praze občanské sdružení Za bezpečný Temelín.

Regionální ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Thomas Epron potvrdil slib, že v případě úspěchu hodlá francouzská společnost 70 procent zakázek souvisejících s dostavbou poskytnout českým firmám. Zdůraznil, že oživení trhu s pracovní silou v místě, kde se projekt uskutečňuje, je nesmírně důležité. "Je třeba chránit evropské znalosti a investice obecně tak, aby zůstaly v Evropě. Je zásadní, aby technologie generace 3+ vyráběli evropané, což umožní rozvoj průmyslu a zajistí pracovní místa," řekl Epron. Areva byla z tendru vyřazena, ale podala proti tomu stížnost a soutěž nevzdává.

Zástupce konsorcia MIR 1200 a ředitel programu "Dostavba jaderné elektrárny Temelín 3,4" ing Jozef Perlík zdůraznil, že česko-ruské konsorcium má lokalizaci ve prospěch českých firem detailně připravenou a smluvně podloženou. "I kdybychom jako česko-ruské konsorcium prohráli a zvítězila Areva, český průmysl bude mít zakázky a bude se rozvíjet. V případě Westinghouse o tom přesvědčeni nejsme, řekl Perlík. Zástupci japonsko-americké společnosti Westinghouse se z akce omluvili. S lokalizací ovšem počítají i oni.

Oživení v sále vyvolal přítomný redaktor Lidových novin, když položil zástupcům konsorcia MIR 1200 otázku, jestli považují za korektní článek v tisku, který citoval zaměstnance českých průmyslových podniků, že se obávají, aby v případě vítězství společnosti Westinghouse místo nich nezískali lukrativní zakázky na dodávky zařízení pro dostavbu JE čínští inženýři a technici, s nimiž japonsko-americká společnost intenzivně spolupracuje."Pokud se v tom článku, který jsem sám nečetl, psalo, že se obáváme toho, aby se výroba nedostala mimo ČR, je to pravda. Skutečně existuje obava, že část prací může být přesunuta z českého území či od českých firem do Činy nebo Ameriky," uvedl Jozef Perlík. Podobnou obavu, "aby zakázky spojené s Temelínem nedostali Číňané, ale Češi", nedávno na Žofínském fóru veřejně vyjádřil i český ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba.

Občanské sdružení Za bezpečný Temelín usiluje o iniciování veřejné diskuze k otázkám spojeným s dostavbou JETE a zvýšení její transparentnosti. Na toto téma organizuje konference a veřejné debaty s uchazeči o dostavbu i nezávislými experty. Na jaře se v Praze a Českých Budějovicích plánují debaty na následující témata: lokalizace a zaměstnanost - pravda a mýty, bezpečnost a logistika.

Alois Pavličko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů