Pátek, 26. dubna 2024

S těžbou břidlicového plynu Němci váhají

S těžbou břidlicového plynu Němci váhají

Pružné dodávky energie by mohl Němcům do budoucna zajistit plyn. Podle vlády v Berlíně představuje ekologicky šetrnější alternativu uhelných elektráren. Stoupenci levného plynu argumentují příkladem Spojených států, kde surovina díky těžbě z břidlic výrazně zlevnila. Rozsáhlá domácí ložiska má přitom i Německo.

Vláda kancléřky Angely Merkelové už připravila návrh zákona o těžbě břidlicového plynu. "Nabízí to vyhlídky do budoucna, i kdybychom na skutečnou těžbu museli ještě dlouho čekat," řekl agentuře Bloomberg ministr hospodářství Philipp Rösler z liberální strany FDP, menšího partnera křesťanských demokratů (CDU) ve vládní koalici.

Stoupenci těžby břidličného plynu v Německu poukazují na příklad jiných evropských zemí, kde už zahájili přípravy k těžbě - Polska, Británie či Rumunska.

V Německu ale zůstávají opatrní. Každý projekt, který bude zkoumat perspektivu těžby, bude muset nejprve doprovodit podrobná studie o dopadech na okolní prostředí.

Opoziční sociální demokraté (SPD) i strana Zelených přesto nesouhlasí. Těžba frakováním - tedy hydraulickým štěpením hornin - přináší podle nich neúnosná rizika pro životní prostředí, zejména vodní zdroje. Strana Zelených chce proto frakování zcela a výslovně zakázat.

Návrh zákona, se kterým přišla spolková vláda, zapovídá těžbu v cenných přírodních lokalitách. Podle aktivistů strany Zelených to ale znamená, že by se mohlo těžit na 80 procentech území Německa. Návrh proto odmítají. "Převažují nevýhody této těžby, která je pro životní prostředí vysoce riziková," říká poslanec Zelených Oliver Krischer.

Vrty ve velkých hloubkách a následné štěpení hornin představují značné riziko. Evropské země včetně Francie či České republiky uvalily proto na tuto metodu moratorium. Jenže Německo, které naléhavě potřebuje nové energetické zdroje, je v jiné situaci. Plán na uzavření jaderných elektráren zdražuje energii a ohrožuje stabilitu energetických sítí. Odklon od jádra tak vytváří větší tlak ve prospěch nových zdrojů.

Spolkový ministr životního prostředí Peter Altmaier kritiky ujistil, že navrhovaná legislativa neotevírá možnost pro průzkum či těžbu, které by ohrožovaly přírodu.

"My frakování rozhodně nepodporujeme. Naopak si myslím, že připravovaný zákon odradí zájemce o případný průzkum na mnoho let dopředu," řekl Altmaier rozhlasové stanici Deutsche Welle.

Pod německým územím se podle odhadů citovaných listem Der Spiegel skrývá mezi 0,7 a 2,3 bilionu krychlových metrů břidlicového plynu. Podle Volkera Steinbacha ze Spolkového ústavu pro geovědy a přírodní zdroje by jejich využití zvýšilo německou domácí produkci plynu až stonásobně. V současné době je v Evropě plyn zhruba čtyřnásobně dražší než ve Spojených státech a v Kanadě.

Těžba plynu z břidlic by mohla tento poměr změnit. Pozorovatelé ale neočekávají, že by kabinet Angely Merkelové prosadil zákon o těžbě z břidlic dříve než po zářijových parlamentních volbách. Vyhrocená debata by totiž mohla poškodit volební vyhlídky vládních stran.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů