Pátek, 29. března 2024

DUHOVKY: Méně je více

DUHOVKY: Méně je více

ODPADY
Méně je více

V Evropě se denně vyhodí téměř 6 milionů tun textilu, přičemž 75 % z něj končí ve spalovnách nebo na skládkách, zatímco jen čtvrtina se recykluje.

Upozorňuje na to nová studie Méně je více, kterou zveřejnilo Hnutí DUHA se svými partnerskými organizacemi z jiných zemí Evropy.

I Česká republika je na tom s opětovným využíváním odpadu bledě. Běžně se recykluje pouze 31 % komunálního odpadu. V Německu nebo Rakousku je to dvakrát víc a belgické Vlámsko využívá dokonce 72 % odpadků. Na českých skládkách nebo ve spalovnách tak zbytečně končí recyklovatelné suroviny za 3 miliardy korun ročně.

Shrnutí nejdůležitějších poznatků studie si můžete přečíst na www.hnutiduha.cz/aktualne/mene-je-vice. Celý text je ke stažení také na webu.

ENERGIE
Na snižování závislosti na plynu a uhlí stát vydělá

Každá koruna vložená do kvalitního zateplování přinese státu skoro tři koruny na HDP a domácnosti či obce mohou na účtech za vytápění ušetřit 11,6 miliard korun ročně.

Spočetla to nová studie ekonoma Miroslava Zámečníka a Tomáše Lhotáka.

Po plynu, ropě a uhlí je stále větší poptávka. Na druhé straně ubývají jejich ložiska. Podle expertů je trend zdražování už nezvratný - jejich ceny pro domácnosti vzrostly za posledních deset let o 65-140 %. Proto Hnutí DUHA navrhuje nový zákon po vzoru Británie nebo Rakouska, který určí tempo poklesu jejich spotřeby. Rozhýbe tak čistá řešení, jako je zateplování či solární kolektory na ohřev vody nebo výtopny na biomasu. Více na www.velkavyzva.cz.

Podívejte se na infografiku, která přehledně shrnuje výsledky studie.
Celá studie je ke stažení na www.hnutiduha.cz/studie.

POZVÁNKA
Jeden svět v regionech a cyklojízda v Brně

Mezinárodní filmový festival Jeden svět se rozjel i se svými filmy, debatami a dalším doprovodným programem do více než čtyřiceti měst po celé České republice.

Hnutí DUHA pomohlo vybrat filmy s tématikou životního prostředí v kategorii Takzvaná civilizace. V Brně, v Liberci a v Táboře můžete navíc po filmech diskutovat společně s našimi experty.

Více informací o Jednom světě v regionech najdete na www.hnutiduha.cz/akce/jeden-svet-v-brne.

A pokud chcete první náznaky jara přivítat jinak než zaboření do sedadla v kině, můžete už za týden ve středu 27. 3. provětrat kolo i sebe na brněnské cyklojízdě. Akce startuje už v 17 hodin. A kdybyste náhodu kolo neměli, můžete si ho půjčit třeba v bezplatné Mezikavárenské půjčovně kol.

Více informací o cyklojízdě získejte na www.hnutiduha.cz/akce/cyklojizda-v-brne.

LÉTO
Exkurze napříč národními parky

Zajímá vás, jak se vyvíjí příroda, když se jí nechá prostor a čas? Chtěli byste poznat středoevropskou divočinu na vlastní oči a kůži?

Pojeďte společně s námi na tradiční Exkurzi napříč národními parky Šumava a Bavorský les. Uvidíte nejkrásnější místa "Zelené střechy Evropy": horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy a rašeliniště, polomy po orkánu Kyril.

Akce se koná od čtvrtka 22. 8. do neděle 25. 8. 2013.

Více informací a přihlášky na www.hnutiduha.cz/akce/exkurze-napric-narodnimi-parky-sumava-bavorsky-les.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů