Čtvrtek, 25. dubna 2024

Studenti získali ceny za nápady, jak šetrněji zacházet s vodou

Studenti získali ceny za nápady, jak šetrněji zacházet s vodou

U příležitosti Světového dne vody Nadace Partnerství ocenila 3 studentské týmy, které zvítězily v soutěži Pro vodu - cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou. Úkolem soutěžících bylo navrhnout, jak lépe zacházet s vodou v budovách, obcích a krajině. Autoři vítězných projektů - Mechatronická sprcha, Využití biodegradabilních nanovlákenných filtrů vyrobených z obnovitelných zdrojů k molekulární filtraci odpadních vod, Milovice - hledání města - dnes převzali finanční odměny ve výši 30 tisíc korun z rukou zástupce Ministerstva školství Marka Zemana, ředitele Nadace Partnerství Miroslava Kundraty a zástupce společnosti Nestlé Martina Waltera. Podrobnější informace o soutěži jsou dostupné na www.soutezprovodu.cz.

Do studentské soutěže zaměřené na šetrné hospodaření s vodou se se svými nápady přihlásilo celkem 30 týmů. 9 z nich pak postoupilo do finále k osobní prezentaci před odbornou porotou, u níž si musely projekt obhájit. "Rozhodování o vítězi nebylo vůbec jednoduché, týmy byly na zvídavé dotazy poroty velmi dobře připravené. Jsme rádi, že se díky soutěži podařilo objevit zajímavá řešení, ať už v podobě speciální fasády z mechů a lišejníků, chytré sprchy nebo efektivní komunikační kampaně pro zemědělce," říká Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

V kategorii hospodaření s vodou v budově nakonec zvítězil projekt Mechatronická sprcha absolventů strojní fakulty ČVUT v Praze. Navržený typ sprchy zajištuje při začátku sprchování požadovanou teplotu vody a odpouštěnou vodu zpětně využívá, a tak pomáhá snižovat spotřebu vody i energie. Nejúspěšnějším nápadem v kategorii hospodaření s vodou v obci se stal projekt Vojtěcha Kundráta z Masarykovy univerzity v Brně, který využívá rozložitelných nanovlákenných filtrů k zachycení obtížně odstranitelných sloučenin při čištění odpadních vod. Projekt by mohl v budoucnu pomoci řešit znečištění vod sloučeninami používanými v hormonální antikoncepci, které například ohrožují vodní živočichy. Ocenění v kategorii hospodaření s vodou v krajině převzal absolvent Fakulty architektury ČVUT v Praze Ondřej Vojtíšek za svůj návrh obnovení soustavy rybníků a revitalizaci krajiny v Milovicích. (Pozn. pro editory - více o projektech v přiložené excellové tabulce)

"Finále soutěže nás příjemně překvapilo. Pro Nestlé je voda strategickým tématem. Těší nás, že soutěž umožňuje zapojit nadšení a inovativní přístupy studentů. Mnohé projekty mohou být inspirací pro praxi měst, firem i jednotlivců," říká Martin Walter z Nestlé.

Informace o soutěži: http://www.soutezprovodu.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů