Pátek, 29. března 2024

Mezi spotřebiteli roste zájem o elektrokola

Mezi spotřebiteli roste zájem o elektrokola

Mezi českými spotřebiteli roste zájem o elektrokola. Firmy nabízejí novinky s vyšším výkonem. Kupující oproti minulosti více ocení kvalitu a dovedou si vybrat, zjistila ČTK od prodejců na elektrotechnickém veletrhu Amper v Brně.

Podle jednatele společnost E-POHONY Šikula Martina Šikuly prodej elektrokol roste ročně zhruba o třetinu. Zákazníci chtějí často silnější stroje, než jaké povoluje legislativa. "V právních normách chybí škatulka, která by se jmenovala například elektromoped. Lidé by platili nějaké základní povinné ručení, nosili helmu. Přináší to problémy s pojištěním, když se na silnici něco stane," uvedl Šikula.

Podle něj už lidé nehledají elektrokola jako pomoc ke šlapání, chtějí se díky motoru dostat i do kopce. "Jsou i zákazníci, kteří přijdou o řidičák a chtějí elektrokola, která je odvezou do práce," uvedl Šikula.

Podle Michala Homoly z firmy 4freetime se nároky kupujících zvyšují. Zájem je o odpružená elektrokola nebo o skládací s nízkým nástupem. "Zvyšují se požadavky na kvalitu. Většina lidí si dá pozor, aby nekoupili podezřele levné elektrokolo," uvedl Homola. Cena za kvalitní produkt je podle něj nad 20.000 korun.

Elektropohony jsou trendem i v dalších dopravních prostředcích. Firmy staví motocykly, motokáry nebo třeba dětská šlapadla. Roste také počet českých firem, které se výrobou v oboru zabývají. Jiné ale už musely skončit. "Někdy chybí hlubší znalosti, včetně servisu," myslí si Šikola.

Lidé kupují i elektrické skútry. Podle Martina Bajnoka ze společnosti STESYS je jedním z důvodů rozmachu elektromobility růst cen pohonných hmot. "Mezi lidmi je snaha hledat alternativu," uvedl Bajnok. Dopravní prostředky na elektřinu podle něj mají nižší náklady na servis. "Nikdo vám také ze stroje nevysaje benzin," dodal Bajnok.

Filip Vrána

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů