Čtvrtek, 28. března 2024

Pardubice dokončují systém sběru zeleného odpadu z rodinných domů

Pardubice dokončují systém sběru zeleného odpadu z rodinných domů

Pardubice rozmístily v částech města se souvislou zástavbou rodinných domů už více než 1100 kontejnerů na zelený odpad. Trávu, listí a další zbytky ze zahrad tak není nutné ukládat na skládku, ale přeměňují se v kompost, který se dál využívá. Další rozšiřování sběrného systému bude jen lokální, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.

"Území s rodinnými domy je víceméně pokryto, alespoň tam, kde se to vyplatí. Kontejnery se nerozmístily v odlehlejších částech, jako jsou Hostovice, Lány na Důlku nebo Opočínek," uvedl Míča.

Se separací bioodpadu Pardubice začínaly v roce 2007 v Jesničánkách a Nových Jesenčanech, během šesti let ji postupně rozšířily na území všech městských obvodů. Letos se zelené kontejnery na bioodpad zapůjčované majitelům rodinných domů bezplatně poprvé objeví v Popkovicích, Starých Čívicích, Svítkově, Doubravicích, Ohrazenicích a Trnové. Za vyprazdňování kontejneru platí majitel domu ročně 300 korun, i když skutečné náklady převyšují 700 korun. Kontejnery vyvážejí Služby města Pardubic od poloviny dubna do listopadu jednou týdně a po zbývající část roku jednou měsíčně.

Město zvažuje, zda se v budoucnu pustí i do sběru biologického odpadu z bytové zástavby. Bylo by to zřejmě náročnější, obyvatelé bytů by museli disciplinovaně třídit zbytky z kuchyní a do kontejnerů nic jiného nevhazovat. "Daří se nám snižovat množství biologicky rozložitelného odpadu, ale zákon neukládá, že to musí být plošně všude. Až zvládneme rodinné domky, máme vizi, že bychom zkušebně vyzkoušeli sběr biologického odpadu na jednom sídlišti nebo nějaké ucelené oblasti s byty," řekl Míča.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů