Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nové dobývací metody pomáhají lépe vytěžit ropná ložiska

Nové dobývací metody pomáhají lépe vytěžit ropná ložiska

Američané pomáhají splnit úkol, který ruským těžařům zadal prezident Vladimir Putin. Tedy udržet alespoň deset let produkci ropy nad deseti miliony barelů.

K tomu ale potřebují dokonalejší americké technologie, aby dostali více ropy ze starých polí, sloužících ještě za bývalého Sovětského svazu. Proto se stále lépe rozvíjí byznys mezi ruskými těžaři a americkými společnostmi, jako je například Schlumberger z Houstonu, největší firma na světěposkytující služby producentům ropy.
Ruské společnosti na četných sibiřských nalezištích už léta používají tzv. fracking - metodu, při které se do ložiska pod tlakem vhání směs vody, písku a chemických činidel. "Novinka spočívá v tom, že nyní se tato metoda doplňuje o horizontální vrty. Díky tomu se vytěžitelnost starých ropných polí zvyšuje o nezanedbatelných 15 procent," uvádí podle agentury Bloomberg Cliff Kupchan, analytik Euroasia group.

Novou metodu hodlají rychle rozšířit všechny ruské těžební společnosti, včetně největší Rosněfti, která ji letos nasadí na cca 50 vrtech. Firma Gazprom Něfť oznámila, že počet vrtů, kde uplatní novou technologii, letos zdvojnásobí. Stejně tak Lukoil, největší soukromá firma v ruském ropnémsektoru.
Prospěch z americko-ruské spolupráce v těžebních technologiích má ruský stát. Tomu vývoz ropy a zemního plynu loni vynesl 244 miliard dolarů (z toho ropy 181 miliard dolarů), tedy 46,5 procenta celkových exportních příjmů. Ale je to dobrý byznys i pro americké servisní firmy, jako je Schlumberger - vůbec největší firma na světě poskytující služby těžařům - nebo Weatherford International. Zkrátka nepřijde ani jejich ruský konkurent C.A.T. Oil AG.
Spojené státy nyní mohou právě díky progresivním technologiím zvyšovat těžbu ropy i z dříve "nedobytných" nalezišť ve státech Severní Dakota a Texas.

ZDROJ: petrol.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů