Sobota, 27. dubna 2024

Snižování spotřeby energie může údajně Evropě ušetřit 250 miliard eur ročně

Snižování spotřeby energie může údajně Evropě ušetřit 250 miliard eur ročně

Evropská unie by mohla ušetřit 250 miliard eur ročně, pokud by do roku 2030 snížila spotřebu energie o 35 % ve srovnání s rokem 2005. Tvrdí to alespoň nová studie, kterou nechaly vypracovat environmentální organizace Friends of the Earth Europe a Climate Action Network Europe.

Navíc je prý možné každoročně ušetřit 200 miliard eur, pokud Unie naplní nezávazný cíl stanovený do roku 2020 - totiž snížit spotřebu energie o 20 % (opět ve srovnání s rokem 2005).

Zvyšování energetické účinnosti má podle studie zpracované konzultační společností Ecofys tři hlavní přínosy: snižuje náklady domácnostem i průmyslu, nárůst zaměstnanosti a posilování nezávislosti na fosilních palivech. V současné době totiž 80 % evropské spotřeby primární energie pokrývají právě fosilní paliva, která EU z větší části importuje.

Kdyby se Evropě například podařilo snížit svou spotřebu zemního plynu o 6 %, nebylo by třeba budovat plánovaný plynovod Nabucco, tvrdí Ecofys.

S úsporami energie to ovšem v Evropě není tak jednoduché. Jak již bylo zmíněno, cíl pro rok 2020 není závazný - na rozdíl od podobných závazků pro podíl obnovitelných zdrojů v energetice a pro snižování emisí CO2.

Závazný cíl měla původně přinést směrnice o energetické účinnosti, která byla v minulém roce na evropské úrovni jedním z nejvíce diskutovaných témat. Během vyjednávání však členské státy závazek odmítly. Samotná směrnice byla navíc oslabena. Podle údajů evropských institucí tak do roku 2020 Unie namísto plánovaných 20 % ušetří přibližně 17 %.

Podle Brooka Rileyho, mluvčího organizace Friends of Earth Europe, by měla Evropa zařadit energetické úspory mezi své největší priority. Pro rok 2030 by pak prý potřebovala závazný cíl.

O závazcích do roku 2030 se nyní hovoří stále častěji. V dubnu by měla Evropská komise publikovat zelenou knihu, která má nastartovat veřejnou diskuzi k této problematice. Očekává se nový cíl pro snižování emisí CO2 a pravděpodobně také pro podíl obnovitelných zdrojů v energetice.

Exekutiva se opírá o cestovní mapu pro přechod k nízkouhlíkové ekonomice do roku 2050. Ta do roku 2030 počítá se snížením uhlíkových emisí o 40 % (ve srovnání s rokem 1990) a se zvýšením podílu OZE na spotřebě energie na 30 %.

Cíl pro zvyšování energetické účinnost prozatím zůstává otázkou. Podle zasvěcených pozorovatelů se k němu Komise ve svých materiálech vyjadřuje spíše neurčitě.

ZDROJ:www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů