Pátek, 26. dubna 2024

Continental radí, jak jezdit úsporně

Continental radí, jak jezdit úsporně

Ceny benzínu a nafty neustále rostou a moc proti tomu nezmůžeme. Každý řidič však může dodržováním několika zásad více či méně ovlivnit spotřebu paliva. Následující tipy zlepší hospodárnost Vašeho vozu až o 30%, ušetří Vaši peněženku a sníží emise CO2. To přeci stojí za to!

  • Styl jízdy - Zásadní je předvídavost. Snažte se jezdit tak, abyste nemuseli zbytečně brzdit a přidávat plyn více, než je třeba. Jeďte plynule s proudem dopravy. V úsporné jízdě platí pravidlo: Jezdi tak, jako byste neměli brzdy. Každé sešlápnutí brzdového pedálu znamená zbytečně vynaloženou práci motoru při následné akceleraci. Využívejte maximálně setrvačností vozidla. Spěchajícího nepředvídavého řidiče dojedete na prvních semaforech. Agresivní jízda brzda/plyn zvýší spotřebu až o výrazných 20%.
  • Technický stav automobilu - pokud budete udržovat automobil v dobrém stavu, odměnou Vám bude nejen snížená spotřeba, ale také vyšší spolehlivost. U špatně seřízeného vozidla stoupá kromě spotřeby PHM také spotřeba oleje. Vyměňujte v pravidelných intervalech zejména vzduchový a palivový filtr, motorový olej (hlídejte i jeho hladinu), zapalovací svíčky a kontrolujte, zda není výfuková soustava děravá. Nízká spotřeba si nerozumí ani se špatně nastavenou geometrií či opotřebovaným brzdovým obložením. Tyto opatření Vám zajistí úsporu paliva o cca. 4%
  • Správný tlak v pneumatikách - má výrazný vliv na spotřebu a také jízdní vlastnosti. Podhuštěné pneumatiky se nejen rychleji opotřebovávají, ale znamenají i vysoký valivý odpor a tím pádem vyšší spotřebu. Při nahuštění pneumatik dle doporučení výrobce docílíte nižší spotřeby a zároveň bude mít vůz ideální jízdní vlastnosti. Také platí, že čím užší pneumatiky, tím menší valivý odpor vozidla. Za pravidelnou kontrolu tlaku pneumatiky Vám bude odměnou cca. 5% úspora paliva.
  • Zavřená okna - Otevřená okna vytvářejí aerodynamický odpor a tím zpomalují vozidlo. Udržení stanovené rychlosti pak vyžaduje více energie. Pokud již okno otvíráte, nenechávejte za jízdy větší mezeru než 2 cm.
  • Sundejte střešní nosiče a odpojte vozík - snížíte tak váhu i aerodynamický odpor. Rakev na střeše spotřebuje až 2 litry paliva na 100km.
  • Nevozte zbytečný náklad - těžší vozidlo potřebuje více energie k pohybu. Každých 100 kg znamená nárůst spotřeby až o 0,5 l. Netankujte plnou nádrž, 1 litr paliva = 1kg váhy.
  • Plánujte dobře svou cestu - snažte se jezdit v hodinách mimo dopravní špičku, dosáhnete tak plynulejší jízdy. Krátké jízdy také výrazně zvyšují spotřebu. Na jízdu kratší než 2km se raději vydejte pěšky. Kromě peněženky prospějete i svému zdraví.
  • Používejte nejvyšší možný rychlostní stupeň - nevytáčejte motor do vysokých otáček a vyšší rychlostní stupeň řaďte co nejdříve. Při rozjíždění rychle opusťte jedničku. Ta je sice silná, ale "krátká", a tak rychle vyžene motor do otáček. Při řazení se spoléhejte spíš na plynulou práci se spojkou, než na plynový pedál. Auto se většinou rozjede i na volnoběžné otáčky. Motor by měl být neustále na mezi nejvyššího výkonu, která se nachází u nejnižší možné rychlosti. Jízda padesátkou na trojku spotřebuje až o litr paliva více než na pětku.
  • Jezděte ideální rychlostí - Jeden z nejefektivnějších způsobů úspory paliva! Příliš rychlá, ale i příliš pomalá rychlost zvyšují spotřebu. Dle nejnovějších výzkumů je dosaženo optimální spotřeby při rychlostech 50 - 70 km/h (dle typu vozidla).
  • Používejte tempomat - Udržování stálé rychlosti pomáhá snižovat spotřebu
  • Vypněte klimatizaci a další spotřebiče elektrické energie, pokud je nepotřebujete. Zapnutá klimatizace si může říct i o 2 l na 100 km. Zapnuté mlhovky mohou vzít až 0,2 l. S každými 100 watty zvyšujete spotřebu o 0,1 l. Běžný větrák bez klimatizace má výkon 170 wattů, hi-fi zesilovač klidně i 400 wattů.
  • Nenechávejte motor běžet naprázdno - Spotřeba paliva při volnoběhu zahřátého motoru je cca. 0,5 - 1 l za hodinu. V zimě se motor zahřeje daleko rychleji samotnou jízdou, než volnoběhem, který není moc účinný. Prvních 5 minut volnoběhu studeného motoru v zimě Vám vezme až 0,15 l. Vypnutí motoru při čekání a jeho opětovné nastartování spotřebuje méně paliva, než když běží a auto stojí na místě. Pokud nemáte v autě systém Stop&Start, při stání delším než 30 sekund vypínejte motor.
  • Jízda za dobrého počasí je úspornější než jízda za deště, na sněhu a ledu.
  • Tankujte kvalitní pohonné hmoty s vyšší efektivitou.
  • Používejte pneumatiky ContiEcoContact 5 - Pneumatiky se podílí až 20% na celkové spotřebě paliva. Nejnovější model řady ContiEcoContact se zaměřuje především na snížení valivého odporu v kombinaci s krátkou brzdnou dráhou na mokru i suchu. CEC5 prošla náročným technologickým vývojem zaměřeným na konstrukci, profil, směs a dezén. Výsledkem je minimalizace konfliktu dvou parametrů: snížení valivého odporu a zvýšení bezpečnosti, ke kterým dochází u konkurenčních produktů.
  • ZDROJ:http://www.conti-online.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů