Pátek, 29. března 2024

Těžba ropy na Falklandech versus ochrana přírody

Těžba ropy na Falklandech versus ochrana přírody

V okolí Falklandských ostrovů se našly nezanedbatelné zásoby ropy a místní uzavřená komunita řeší, jaké změny může začátek těžby přinést. Obyvatelé se strachují například o panenskou přírodu. Chápou ale, že nerostné bohatství představuje významný trumf ve hře o budoucnost sporného území.

"Zatím je jasné, že se komerčně bude dát těžit ropa z naleziště severně od ostrovů. Když navíc průzkum ukáže patřičné zásoby i na jižním poli, vznikne tu skutečně zásadní ropný průmysl," soudí guvernér Falkland a tím pádem nejvyšší představitel Spojeného království na ostrovech Nigel Heywood.

Severní ropné pole vzdálené asi 200 kilometrů od pobřeží by mělo podle průzkumů skrývat zásoby ve výši 328 milionů barelů. Nejen podle guvernéra by se peníze z těžby ropy, která by měla začít v roce 2017, mohly stát významným pilířem falklandské ekonomiky a také politickou zbraní.

"Argentina se právem obává, že jakmile ostrovy získají další zdroj příjmů, bude ještě těžší přimět falklandskou vládu i Velkou Británii k jednáním o suverenitě," upozorňuje odborník na geopolitiku jižního Atlantiku Klaus Dodds.

Část Falklanďanů se ale strachuje, že by těžba černého zlata mohla navždy změnit ráz ostrovů. Bojí se také, že přiláká různé pochybné existence.

"Chceme se co nejvíc držet norského modelu. Ve Stanley rozhodně nevzniknou mrakodrapy a zdejší společnost se nestane konzumní. Měl by vzniknout fond trvale udržitelného rozvoje Falkland, ze kterého se budou čerpat peníze, až se ropná naleziště vyprázdní," uklidňuje Nigel Heywood. Ten věří, že zásoby vydrží minimálně po dobu 30 let.

Argentinská vláda upozorňuje na možná ekologická rizika a skutečnost, že by si malé ostrovy neměly šanci poradit s případnou havárií.

Životní prostředí nade vše

"Co se týče počasí a vlnobití, nejsou podmínky u Falkland ničím výjimečné ve srovnání třeba s těžbou v Severním moři. Průměrná rychlost větru a výška vln je asi větší než ve zbytku světa, ale projektanty ropných zařízení zajímají maximální hodnoty. A ty extrémní nejsou," uvádí šéf ostrovního úřadu pro nerostné bohatství Stephen Luxton.

Detailní plány počítají s nasazením zakotvených těžebních lodí. "My si tady na ostrovech životního prostředí nade vše ceníme. Je to naprosto zásadní pro náš rybolov i cestovní ruch. Na těžbu ropy se budou vztahovat nejpřísnější ekologická i bezpečnostní měřítka. I to se učíme v Norsku, které nám vychází velmi vstříc. Ropné společnosti navíc musejí vypracovat plány pro řešení krizové situace, ale hlavní důraz stejně klademe na prevenci," říká Luxton.

"Měli jsme spoustu času porozhlédnout se po světě, jak s těžbou ropy naložit, a čeho se naopak vyvarovat," vzkazuje guvernér Heywood, který Falklandy rozhodně nevidí a ani nechce vidět coby jihoatlantický Kuvajt nebo Katar.

ZDROJ: Český rozhlas

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů