Středa, 24. dubna 2024

Nové nařízení týkající se skleněných střepů

Nové nařízení týkající se skleněných střepů

Evropská komise vydala dne 10. 12. 2012 nové nařízení pod číslem 1179/2012 ES, které se týká kritérií, kdy skleněné střepy přestávají být odpadem. Tento předpis je přímo účinný i v ČR. Jeho účinnost je stanovena ode dne 11. 6. 2013.

Podobně byla již v roce 2011 nastavena kritéria pro oblast kovového šrotu (předpis č. 333/2011 ES). Podle nařízení přestávají být skleněné střepy odpadem, jsou-li při předání výrobcem dalšímu držiteli splněny všechny podmínky pro jejich složení, pro vstupní materiál a jeho zpracování.

Součástí nařízení je definice: "skleněnými střepy" se rozumí skleněné střepy získané procesem využití z odpadního skla. Jako vstupní materiál lze použít pouze odpad ze sběru využitelného obalového skla, plochého skla nebo bezolovnatého nádobí. Jako vstupní materiál nelze použít odpad s obsahem skla pocházející ze směsného tuhého komunálního odpadu, zdravotnický nebo nebezpečný odpad. Odpad obsahující sklo musí být shromážděn, vytříděn a zpracován a poté už stále udržován odděleně od všech ostatních odpadů. Skleněné střepy jsou pak určeny pro přímé použití (technologicky jde o přetavení této vstupní suroviny) při výrobě skla nebo jiných skleněných předmětů.

Kvalita skleněných střepů získaných procesem využití odpadu

Obsah složek jiných než sklo musí být:
Železné kovy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů