Pátek, 29. března 2024

Rakouská firma Enercret se naučila využívat zemskou teplotu

Rakouská firma Enercret se naučila využívat zemskou teplotu

Proč hledět do dálky, když to hlavní leží přímo před námi? Touto otázkou se nechala inspirovat rakouská firma Enercret GmbH a začala používat matku zemi jako systematického regulátora teploty.

Teplota země ve střední Evropě je v hloubce mezi 10 - 20 metry asi 10 až 12oC. Ve vrstvách, které leží nad nimi, je zemská teplota ovlivněna zvětráváním. Na každý m2 zemské plochy působí ročně asi 1100 kWh sluneční energie. V hlubších zemských vrstvách převažují geotermální vlivy, takže se zemská masa každých 33 m do hloubky ohřívá o 1 stupeň oC.

Základní myšlenka

Základní myšlenkou bylo, získat přirozenou výhřevnost podzemí a díky systémům přímo k tomu určeným ji použít pro vytápění budov. Na druhou stranu se dá tento princip samozřejmě také použít k ochlazování, kdy se přebytečná teplota zase odvádí do země.

Idea firmy Enercret

Firma Enercret se zabývá získávání tepla ze země již 30 let. Díky tomu vyvinula svůj vlastní systém, který pomáhá ohřívat a ochlazovat budovy. Teplo a chlad proudí přes betonové díly, které se dotýkají země. Jedná se např. o betonové válce používané pro stavbu základů budov, podzemní stěny a dnové desky. Díky dvojímu užití těchto betonových dílů se ušetří jednak investice, ale také náklady, což má za následek velmi krátkou dobu návratnosti a zároveň se šetří životní prostředí. Systém firmy Enercret nepřináší pouze cenný přínos k plnění Kjótských cílů, ale také nabízí nejnižší provozní náklady a velmi zajímavou, ekonomicky výhodnou alternativu k současným výhřevným a chladicím systémům.

Reference

Doposud největším objektem, který využívá tuto technologii betonových válců je nemocnice v Yanzou v Číně, která je díky svému výhřevnému výkonu 5.885 kW a chladícímu výkonu 10.035 kW světovou raritou. Mezi další reference firmy Enercret patří Uniqa Tower, tři stanice metra ve Vídni na trase linky U2, dále potom DVMD v Hamiltonu v Kanadě a přístavba kolejí Keble v Oxfordu. Od roku 2008 se rozvíjí zakázky na výstavby ve Španělsku, prostřednictvím firmy ENERES v Madridu, dále ve Francii přes ECOME Paříž a v Číně přes ENERCRET Čína. Firma ENERCRET nabízí jednak poradenství, plánování, ale i simulaci a provedení geotermálních objektů a garantuje pro ně vypočtené hodnoty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů