Sobota, 11. května 2024

Uruguay - fotovoltaická energie

Uruguay - fotovoltaická energie

Uruguayská vláda by měla do konce března vyhlásit program na rozvoj fotovoltaické energetiky. Připravovaný prezidentský dekret bude státní energetickou společnost UTE autorizovat k podpisu investičních kontraktů s privátními dodavateli na výstavbu fotovoltaických elektráren.

Celkový instalovaný výkon fotovoltaického projektu bude 200 MW. Kontrakty na dodávku slunečné elektrické energie se budou uzavírat na 25 let se zárukou výkupní ceny za 1 MWh ve výši kolem 90 USD.

Zahraniční uchazeči o uvedenou investici do fotovoltaické energetiky budou mít od vyhlášení licitace asi 4 měsíce na předložení svých projektů. Předkládané návrhy by z technických důvodů neměly překročit limit 50 MW instalovaného výkonu na jednotlivé fotovoltaické pole. Sluneční podmínky v Urugauyi umožňují generaci až 5 kW/m2 plochy, jsou tedy srovnatelné s podmínkami na jihu Španělska.

Uruguay podle místních zdrojů usiluje o nejlevnější produkci fotovoltaické energie v regionu. Podobně je tomu i v případě výstavby větrných elektráren, kde Uruguay usiluje o výrobu elektrické energie za co nejnižší ceny. Úspěch výstavby fotovoltaických elektráren má zaručit údajně zejména propadající se cena fotovoltaických panelů na světových trzích, proto jejich instalace musí být finančně výhodná. Pro některé země se může jednat o výhodnou příležitost k odprodeji panelů, které jsou za současných cenových nabídek v jiných regionech neprodejné, pro jiné výrobce zase o příležitost uplatnit své zboží, jehož výrobní cena prudce klesá, na nových trzích.

Uvedené opatření bude konkrétním krokem uruguayské vlády v souladu s programem "Plan solar" iniciovaným v říjnu 2012. Tato iniciativa měla prioritně podpořit instalaci individuálních rodinných solárních panelů na ohřev vody a nedávno byla rozšířena o instalaci fotovoltaických panelů. Pro instalaci obou systémů vláda přislíbila individuální dotace a pevnou paušální sazbu za odběr elektrické energie ve výši 35 USD měsíčně.

Současná struktura výroby elektrické energie je z největší části tvořena ropou a jejími deriváty (až 48,2 %), podíl biomasy je 31,7 %, větrná a vodní energetika tvoří 17,6 %, zemní plyn 1,6 %, importovaná energie tvoří 0,8 % a uhlí a koks se podílí na výrobě elektřiny jen z 0,1 %. V souladu s krátkodobými cíli uruguayské vlády do roku 2015 má podíl obnovitelných zdrojů elektrické energie na její výrobě dosahovat 25 %. K tomu má přispět i rozvoj fotovoltaické energetiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů