Pátek, 29. března 2024

Letní tábory s Přírodovědci.cz

Přírodovědci.cz a Přírodovědecká fakulta UK v Praze organizují i letos příměstské a pobytové tábory pro děti ve věku od 6 do 15 let, které se aktivně zajímají o přírodní vědy, nebojí se pokusů a experimentů a chtějí zažít něco nového.

Letní tábory s Přírodovědci.cz

Dvoutýdenní pobytový tábor v lokalitě Běstvina v Železných horách u Pardubic, který je určen starším dětem ve věku 10 - 15 let, se bude konat v termínu 14. - 27. července 2013.

Oblíbený týdenní příměstský tábor v termínu 19. - 23. srpna 2013, který má svojí hlavní základnu v kampusu Přírodovědecké fakulty UK v Praze na Albertově, je naopak určen pro mladší děti ve věku od 6 do 9 let. Program v něm bude probíhat denně 9 do 16 hodin.

Zaregistrujte se již dnes, kapacita na oba dva tábory je omezená.

Letní zážitkové tábory s přírodovědeckou tematikou jsou určeny především pro ty děti, které odpoví na následující otázky jasným ANO.

Jsi přírodovědec? Baví tě určovat rostliny, sledovat jejich růst, pozorovat chování zvířat nebo hmyzu? Nebo tě zajímají kameny a zkameněliny? Mícháš rád dohromady různé látky a provádíš roztodivné chemické reakce? Nebo patříš mezi ty, kdo se rádi dívají na mapu a hledají hlavní města? Baví tě biologie, chemie, geologie, fyzika nebo zeměpis? Nebo všechno dohromady? Máš spoustu otázek a chybí ti odpovědi? Chceš se dozvědět něco nového? Tak pojeď s námi na tábor. I nás totiž přírodní vědy baví a chceme všem nám podobným ukázat, co víme a umíme a proč jsou přírodní vědy tak zábavné.

V loňském roce loni jsme strávili skvělých šest týdnů s více než 150 mladými přírodovědci z celé České republiky a všichni jsme si to moc užili. Snad jsme ukázali, že přírodní vědy jsou vesměs zábavné, užitečné a nuda s nimi rozhodně nehrozí. Zjistili jsme při tom, že i zdánlivě klidná a mrtvá řeka je plná života a dramatických osudů jejích obyvatel. Ukázali jsme si, co všechno může vybuchnout, psali tajné vzkazy, vyráběli, alespoň kočičí, zlato a v noci jsme si svítili díky luminiscenčním reakcím. Ve dne odchytávali ptáky pro pozorování, kreslili jsme si vlastní mapy a posléze dle nich hledali naleziště trilobitů.

Tohle všechno a možná i něco víc bychom letos chtěli zažít na přírodovědeckých táborech znova. Chtěli bychom ukázat nové reakce, zajímavé druhy rostlin a hmyzu, ukázat, které jsou invazivní a které ne, a proč jsou některé běžné a jiné vzácné. Naučíme vás, jak rozdělat oheň bez sirek a že ho lze zapálit i vodou. Dokážeme vám, že i ve zdánlivě obyčejném kameni se skrývá tajemná historie a spousta užitečných materiálů, bez nichž bychom si život nedokázali představit. Přesvědčíme vás o tom, že příroda je nejen zajímavá, ale také krásná a uměním sama o sobě.

Letos jsme pro vás připravili zajímavý přírodovědný program, mj. celotáborovou hru "Po stopách vědy" a forenzní vyšetřování "zločinu" pomocí biologických a biochemických metod, které užívají skuteční vyšetřovatelé. Ukážeme si také, proč a jak někteří tvorové v přírodě světélkují a zkusíme je napodobit. Součástí budou samozřejmě i zážitkové chemické pokusy.

Pobytový tábor v lokalitě Běstvina v Železných horách u Pardubic: u tohoto typu tábora využijeme prostředí bohaté na faunu a flóru i zajímavé geologické lokality. Děti budou sbírat biologické a geologické vzorky pro další pozorování, sázet rostliny, podniknou terénní geocaching v okolí tábora za pomocí GPSky a kompasů atd. Prostředí laboratoří a učeben nahradí živá příroda a její přímé pozorování, což ale v žádném případě neznamená, že táborníci přijdou o pravé vědecké prostředí. Řada moderního vybavení pojede s námi a součástí tábora jsou dobře vybavená vědecká laboratoř s mikroskopy, polarizačními mikroskopy a fluorescenčním mikroskopem a také chemická laboratoř s moderními přístroji.

Příměstský tábor v kampusu Přírodovědecké fakulty UK v Praze na Albertově, Praha 2: Ukážeme dětem, že Praha zase není z hlediska přírodních věd nezajímavá lokalita. Děti se především seznámí s tím, co umí a dokáže moderní vědecká technika, kterou využívají "velcí" vědci na PřF UK. Spoustu si toho děti také vyzkouší a ukážeme, jak si vědu užít doma. Navíc děti budou moci navštívit muzea, která provozuje Přírodovědecká fakulta a kde se nachází mnoho unikátních exponátů.

Kolik to stojí?

Pobytový tábor: 5.500,-Kč vč. DPH

Příměstský tábor: 2.500,-Kč vč. DPH

Cena zahrnuje: pobyt dětí včetně stravování, pitný režim, veškerý materiál pro odborné i volnočasové aktivity a celodenní výlet včetně dopravy.

Cena nezahrnuje: Dopravu dětí na a z místa konání (zajišťují rodiče dětí).

Registrace na tábor probíhá prostřednictvím tohoto formuláře. Termín pro registrace přihlášek je 30. dubna 2013.

Po registraci obdržíte na vámi uvedený email potvrzení o úspěšné přihlášce, ve které naleznete i údaje o platbě. Pokud neobdržíte potvrzení, Vaše registrace neproběhla. V tom případě nás, prosím, kontaktujte.

Letní tábory s Přírodovědci.cz se v roce 2013 konají pod záštitou děkana Přírodovědecké fakulty UK, prof. Bohuslava Gaše. Jeho podpora je velmi důležitá a naznačuje, že PřF UK si na podpoře a popularizaci vědy, jako jeden z jejích významných protagonistů, velmi zakládá a chce zájem o ni podporovat už u těch nejmenších dětí.

Kdy a kde se tábory konají?

Pobytový tábor 13.7. - 27.7 2013, Běstvina v Železných horách u Pardubic (kapacita 60 dětí)

Příměstský tábor 19.8. - 23.8 2013, denně 9 - 16, Praha, budovy PřF UK (kapacita 50 dětí)

Jaká kritéria musí účastník splňovat?

Školní docházka - min. absolvovaná 1. třída

Pobytový tábor - věk 10 - 15 let

Příměstský tábor - věk 6 - 9 let

Aktivní zájem o přírodní vědy.

Členství v jakékoli organizaci není podmínkou. Registrace je možná pouze zde.

Případné dotazy posílejte na e-mail: tabory2013@natur.cuni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů