Pátek, 29. března 2024

Na Litoměřicku vznikne energeticky soběstačný statek

Čtyři zdroje. Letos začne v Kostelci nad Ohří výstavba ojedinělého penzionu. Energii má získávat ze slunce, větru, spalováním biomasy i tepelnými čerpadly.

Na Litoměřicku vznikne energeticky soběstačný statek

Máte chuť na kávu? V běžném podniku si ji stačí objednat a zaplatit. V novém energeticky soběstačném statku, jehož výstavba začne v letošním roce v Kostelci nad Ohří na Litoměřicku, si ji navíc budete moci odpracovat. Součástí hostince s minipivovarem v areálu ekostatku bude totiž i takzvaná demonstrační tělocvična s trenažéry, které budou simulovat například veslování. A návštěvník bude na jednom z těchto strojů cvičit tak dlouho, dokud nevyvine dost energie potřebné na ohřev vody v rychlovarné konvici - třeba právě pro přípravu kávy.

"Na těchto strojích si lidé, především děti, uvědomí naši závislost na energetických otrocích - fosilních palivech," říká autor a investor projektu Tomáš Havlík. V areálu má vzniknout také penzion s kapacitou přibližně 100 lůžek. Spíše než za realitní ale Havlík považuje svůj projekt za vizionářský.

"Ekostatek by měl být energeticky nezávislý na okolním prostředí. Chtěl bych tu zkombinovat různé alternativní zdroje energie tak, aby na sebe pokud možno navazovaly," přibližuje Havlík. Vedle fotovoltaiky počítá s větrnou energií, spalováním biomasy a tepelnými čerpadly. Tyto čtyři nezávislé zdroje energie by měly být pomocí softwaru provázány tak, aby v danou chvíli systém využíval vždy té nejlépe dostupné energie. Plýtvat se nebude ani pitnou vodou. "Hned od začátku jsem dbal na to, aby byla oddělená pitná a užitková voda, protože mi přijde naprostá zhůvěřilost splachování pitnou vodou," říká Havlík.

Investor koupil areál od restituenta. Statek byl, jak Havlík připomíná, v katastru nemovitostí zakreslen už v době Marie Terezie. O stavby ale od února 1948 nebylo náležitě pečováno, do sametové revoluce je využívalo JZD. Ekostatek nebudou tvořit novostavby, investorovi dává smysl rekonstruovat starý kravín, ve kterém jsou klenuté stropy. Někdejší kravín tak nahradí restaurace s minipivovarem. A pokud by se pivu hodně dařilo, vedle minipivovaru v restauraci by mohl v sýpce z 19. století časem vzniknout i větší pivovar.

Potraviny přímo ze statku

Ekostatek bude také podporovat lokální produkci. Chovat se v něm mají králíci a další zvířata jako slepice nebo kozy a ovce. V restauraci se bude podávat co možno nejvíce pokrmů připravených z produktů pocházejících přímo z farmy nebo z okolních vesnic.

Obyvatelé přilehlé obce se nemusejí obávat velkých větrníků ani lánů s fotovoltaickými panely, které mají být jen na střeše budov. Vnitřní pozemek statku má zhruba jeden hektar a včetně okolních pozemků má areál plochu 80 hektarů. Na těchto polích se bude pěstovat co nejvíce produktů, které se potom budou na statku využívat. Havlík si nechá od odborníků poradit, jaké plodiny by se měly na statku pěstovat, aby to nenarušilo charakter okolí. Dnes jsou pole pronajatá zemědělskému družstvu.

Investor má na projekt stavební povolení a v současné době probíhá soutěž na stavební firmu. Otevření penzionu s restaurací by se při optimistickém scénáři mohlo stihnout příští rok. Okolí Kostelce nad Ohří nepatří mezi nejvyhledávanější turistické lokality v zemi, proto chce investor cílit také na firemní klientelu. Podniká už 20 let a za tu dobu si vybudoval síť kontaktů a příliš se nebojí nedostatku zájemců. V areálu by se mohla podle Havlíka konat i divadelní představení nebo menší hudební festivaly. "Spíše ale bude fungovat pro různé firemní akce, školení, teambuildingy," říká investor, který projekt ekostatku za několik desítek milionů korun hradí z vlastních zdrojů. Do úvěru jít nechce a navíc pochybuje, že by mu banka na jeho záměr půjčila. Má trochu obavy, že mu časem dojdou peníze, proto počítá i s náhradní variantou využití areálu - domova důchodců pro sebe a své přátele. "Dokážu si i představit, že to bude 20 let fungovat jako ekostatek a po 20 letech, když už nebudu mít žádnou energii, se tam s kamarády nastěhuju," říká s úsměvem Havlík.

Vedle penzionu i výzkumné centrum

Za účelem projektu založil dvě společnosti. Činností jedné z nich - Statky Kostelec - bude provoz ekostatku. Společnost Výzkumné centrum Kostelec se pak má zabývat výzkumem - konkrétně výroby a uchování energie z obnovitelných zdrojů. Energocentrum má sídlit v bývalé stodole.

"Chtěl bych se dočkat chvíle, kdy fotovoltaika nebude vypadat jako dnes, kdy se při výrobě panelů spotřebuje mnohem více energie, než kolik jsou pak schopné vyrobit za dobu své životnosti. Rád bych se dočkal fotovoltaiky na bázi fotosyntézy. To je nejpřirozenější proces, který tu funguje miliardy let. Doufám, že se mi tady podaří něco takového aplikovat," říká Havlík. Se svým projektem chce časem dosáhnout na ekologické granty.

Havlík je předsedou představenstva velké sanační společnosti Dekonta holding, s ročním obratem několika stovek milionů korun. Ve firmě má čtvrtinový podíl, ale projekt ekostatku za několik desítek milionů korun je jeho privátní investicí a osobně se v provozu areálu, který poskytne práci zhruba 20 lidem, angažovat nechce. "Moje role je vizionářská a manažerská," říká Havlík. "Mým cílem není postavit komplex budov, ale začít žít co nejvíce v souladu s přírodou," říká Havlík. "Nějaké peníze jsem slušně v ekologii vydělal a mám pocit, že bych je do ekologie měl vrátit," uvádí.

Svůj projekt prý Havlík nosí v hlavě už léta, ale se začátkem samotných stavebních prací v letošním roce se ještě neblíží do finále. "Myslím, že takových 15 let bude trvat, než bude projekt čistě energeticky samonosný a bude vypadat k obrazu mému," odhaduje.


Nějaké peníze jsem slušně v ekologii vydělal a mám pocit, že bych je do ekologie měl vrátit.
Tomáš Havlík
investor projektu ekostatku

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů