Čtvrtek, 28. března 2024

Obce Plzeňského kraje chtějí evropské peníze na obří kontejnery

Obce Plzeňského kraje chtějí evropské peníze na obří kontejnery

Celkem 30 kontejnerů na velkoobjemový odpad, jehož podíl v komunálním odpadu stoupá, chce pořídit pro 20 obcí Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Jde o investici za více než čtyři miliony korun pro města a obce ze sdružení, jež mají sběrné dvory. EU poskytuje až 90 procent nákladů. ČTK to dnes řekl Filip Uhlík, šéf Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), která městům a obcím pomáhá s projekty sběrných dvorů a kompostáren.

"Od roku 2006 objem velkoobjemového odpadu rychle roste a zahlcuje sběrné dvory. V Plzeňském kraji odhadujeme nyní roční produkci na 36.000 tun (asi 13 procent z veškerého komunálního odpadu), tedy 60 kilogramů na obyvatele a rok" uvedl. Složení odpadu je velmi pestré a až ze 70 procent se dá materiálově nebo energeticky využít, což je podle Uhlíka lepší než skládkování, které je dnes převažujícím způsobem jeho likvidace. Svozové firmy budou moci velkoobjemový odpad snáze třídit. Řada z nich už nyní separuje z obecního odpadu například dřevo.

"Objem tohoto odpadu roste. Musí se často vyvážet a zdražuje to provoz sběrného dvora. Přitom nejvíc se dnes platí za dopravu, která je dražší než likvidace," řekl starosta Bezdružic Jan Soulek.

Sdružení reaguje na rychlou 45. výzvu operačního programu Životní prostředí, kam je nutné podat přihlášku do 12. dubna, o dotaci se rozhodne v srpnu; nádoby se budou instalovat v listopadu. "Podle průzkumu mezi starosty je veliký zájem. V odpadu se vyskytuje nábytek, kovy i plasty. Rozbory jsem dělala vlastníma rukama a opravdu 60 až 70 procent, kromě smíchaného stavebního odpadu, keramiky a porcelánu, lze následně využít," uvedla Lenka Šlajsová z RRA. V Plzeňském kraji je 73 sběrných dvorů, což je nejvyšší koncentrace na obyvatele v ČR.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů