Čtvrtek, 25. dubna 2024

Novinky z Centra pasivního domu 4/2013

Novinky z Centra pasivního domu 4/2013

Zúčastněte se mezinárodní konference Zdravé domy 2013!

Zveme na již devátý ročník mezinárodní konference Zdravé domy, která se bude konat v Brně 9. a 10. května 2013. V současnosti máte možnost zasílat své návrhy na příspěvky prezentované buď přímo na akci nebo zařazené do sborníku, který bude jejím výstupem.
Celý článek...

Vzdělávací program pro podporu šetrných technologií ve stavebnictví

PORSENNA o.p.s. a CZ Biom zvou na komplexní vzdělávací program, který proběhne v období od 12. dubna do 28. června 2013. V jeho rámci získáte informace z oborů souvisejících s udržitelným stavebnictvím a provozováním budov, s využíváním obnovitelných zdrojů a také z oblasti vedení úspěšné prezentace a vyjednávání.
Celý článek...

Exkurze do výrobního závodu společnosti Zapf Daigfuss

Společnost Kalksandstein CZ s.r.o. zve dne 11. 4. 2013 na celodenní exkurzi do výrobního závodu předního světového výrobce vápenopískových cihel Zapf Daigfuss.
Celý článek...

Představujeme nové členy sdružení Centra pasivního domu

Dne 7. března 2013 byli do sdružení Centrum pasivního domu přijati tři noví Podporující členové: Ing. Martin Škornička, Ing. arch. Filip Řehák a Úsporné bydlení s.r.o. Status čekatele navíc získal Ing. Tomáš Mysliveček.
Celý článek...

Právě vyšlo nové číslo časopisu Energeticky soběstačné budovy

Právě vychází první letošní vydání multimediálního magazínu Energeticky soběstačné budovy, prvního českého titulu zaměřeného na výstavbu a provoz staveb s nízkou energetickou náročností, na kterém se podílí i Centrum pasivního domu.

Tématem současného čísla je architektura a energetická koncepce.

Celý článek...

Michal Hučík o pasivních domech

Na letošních únorových veletrzích pořídili reportéři portálu Bydlení.cz několik videí, kde Michal Hučík z Centra pasivního domu vysvětluje některé otázky spojené s pasivními domy. Dozvíte se, zda se mohou v pasivním domě otevírat okna, kolik výstavba takového domu stojí nebo jak se má uživatel ke svému pasivnímu domu chovat.
Celý článek...

Europarlament: Budovy mají do roku 2050 spotřebovávat méně energie

Evropský parlament požaduje, aby se Evropská unie více zaměřila na zvyšování energetické účinnosti v budovách. Potřebuje pro to prý mimo jiné cíle do roku 2030. Odhlasovaná zpráva není pro Evropskou komisi závazná, europoslanci ale doufají, že exekutiva přijde s vlastním návrhem píše portál EurActiv.cz.
Celý článek...

Největší rakouský pasivní dům slouží městským a zemským úředníkům

Největší rakouský pasivní dům nestojí v žádném z velkých měst, ale v Kremži, která se rozhodla postavit sídlo několika místních úřadů tak, aby spotřebovávalo co nejméně energie. Takzvaný Dolnorakouský dům je ale ukázkovým příkladem toho, jak stavět budovy státní správy funkčně a zároveň odpovědně.
Celý článek...

V Německu bylo otevřeno první pasivní muzeum na světě

Domy v pasivním energetickém standardu již ve světě slouží jako supermarket, sídlo ministerstva, sportovní hala nebo dokonce jako kostel. Před několika dny ale bylo v jihoněmeckém Ravensburgu otevřeno první pasivní muzeum na světě, které v sobě spojuje jak snahu o estetický rozměr stavby, tak i energetickou úspornost.
Celý článek...

Bulharský pasivní dům otočený za sluncem

Jedním z důležitých principů fungování domů v pasivním energetickém standardu je snaha o maximalizování solárních zisků. Projekt bulharského pasivního domu tomu podřídil prakticky vše a vznikla tak luxusní a architektonicky velmi zajímavá stavba s výhledem na Černé moře.
Celý článek...

Bydlení zalité sluncem s perfektními tepelněizolačními vlastnostmi

V pasivních domech je klíčovým faktorem nejen síla zateplení, ale i volba kvalitních oken a dveří s perfektními tepelněizolačními vlastnostmi a instalace systému vytápění a větrání prostřednictvím rekuperace. Dům od společnosti ATREA je skvělým příkladem zvládnutého návrhu píše se ve článku společnosti Slavona.
Celý článek...

Návrh pasivního domu získal ocenění na soutěži Think Arch

Snaha o maximální soběstačnost jak v oblasti vytápění a energií obecně, tak i v oblasti výroby potravin. Tak by se dal charakterizovat návrh pasivního domu architektů Miroslava Stacha a Jany Pavelcové, kteří za něj obdrželi Zvláštní ocenění Autodesk Award v architektonické soutěži Think Arch.
Celý článek...

Optimální volba zdroje pro nízkoenergetické domy

Článek publikovaný serverem TZB-info.cz se zabývá různými přístupy k vytápění a přípravě teplé vody u nízkoenergetických domů. Dává jak obecná doporučení, tak ukazuje konkrétní řešení s příslušnými energetickými ukazateli.
Celý článek...

Pasivní mateřská školka ve Slivenci - představení projektu

Spotřeba energie veřejných budov je jen výjimečně ústředním předmětem zájmů obcí, státu a tím méně projektantů, neboť jejich provoz je hrazen ze společných prostředků a je jen vzácně je za ně cítit adresná odpovědnost. Pokusme se najít další souvislosti píše v článku na serveru TZB-info.cz architekt Aleš Brotánek.
Celý článek...

Aktuální průběh stavby MŠ Slivenec

Společnost ABatelier již od roku 2007 pracuje na projektu energeticky pasivní mateřské školy v Praze-Slivenci. V roce 2010 proběhlo výběrové řízení na hlavního dodavatele stavby a od 2011 probíhá samotná výstavba. Jaký je aktuální stav výstavby sumarizuje článek publikovaný serverem TZB-info.cz.
Celý článek...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů