Sobota, 11. května 2024

Čekání na Zelenou (dvě)

Čekání na Zelenou (dvě)

V minulých letech zažila naše republika boom zateplování a dalších energetických úspor v oblasti budov. Zásluhu na tom měl především dotační program Zelená úsporám. Lidé, firmy i instituce, do té doby spořiví především v oblasti investic, získali silnou motivaci přesunout svou spořivost do snižování provozních nákladů.

Zájem byl po určitém "doladění parametrů" natolik veliký, že byl program koncem roku 2010 pozastaven, a dále dostávali šanci už spíše jen ti, kteří pro různá pochybení s prvními žádostmi neuspěli. Kola rozjetého mechanismu úsporných opatření se pomalu zastavují, stavebnictví se propadá, pracovních míst v tomto oboru ubývá.

Energeticky či chcete-li ekologicky nešetrné domy jsou stále v drtivé přesile a do doby, kdy postupně vstoupí v platnost účinné regule, jich ještě nemálo přibude. Je tedy na čase dodat úspornosti budov nový impuls. Ten se naštěstí již reálně blíží a už má i své jméno: Nová zelená úsporám.

Konkrétní podmínky programu jsou stále ještě v připomínkovém řízení, ale už dnes je víceméně jasné, že první výzva staronového programu bude zaměřena výhradně na zateplení rodinných domů s podmínkou výměny nevyhovujících zdrojů vytápění na tuhá fosilní paliva. Příležitost k úsporám by však měly dostat i domy, které již na požadovanou úroveň zatepleny byly a jejich majitelé je hodlají významně posunout z energetického hlediska blíže k pasivitě.

Příležitost k získání dotací byla přislíbena také těm, kteří nezateplují, ale investují do solárních systémů pro ohřev užitkové vody. Plány nezapomínají ani na motivaci navyšování energeticky účinných opatření nové výstavby.

Zkrátka chvályhodný počin, který má šanci opět roztočit kola stavebnictví a přiškrtit kohouty plýtvání energiemi, je skutečně na startu a myslí na široké pole zájemců. Otázkou je, zda se tvůrci poučili z dosavadních zkušeností a připravili program natolik vyváženě, aby mohl plynule běžet po celou dobu až do svého plánovaného završení v roce 2020. Aby vystačil s přidělenými prostředky, aby uspokojil veškeré skutečné zájemce o efektivní řešení, aby odolal pokusům o zneužití a abychom se nedočkali zpátečky jako v případě podpory solárního byznysu. To ukáže čas.

Přejme v těchto ohledech Nové zelené úsporám hodně štěstí. Doufejme, že si na ministerstvu životního prostředí dobře uvědomují, že štěstí přeje připraveným.


Michael Málek
šéfredaktor

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů