Pátek, 29. března 2024

Šejk Abdul Aziz bin Ali Al Nuaimi: Emiráty se musí zaměřit na energii ze slunce

Šejk Abdul Aziz bin Ali Al Nuaimi: Emiráty se musí zaměřit na energii ze slunce

Propaguje ekologii, úspory vody a čisté technologie. I když vystudoval petrochemii a první roky profesního působení se věnoval rozvoji ropného průmyslu, dnes aktivně řeší podporu alternativních elektráren ve své zemi a zaměřuje se na výzkumné projekty ve spolupráci s renomovanými vědeckými týmy. O investicích do obnovitelných zdrojů i o svojí životní filozofii přednášel šejk Abdul Aziz bin Ali Al Nuaimi, člen jedné z královských rodin ve Spojených arabských emirátech, na nedávné konferenci ThomasLloyd Cleantech ve Frankfurtu. Při té příležitosti poskytl exkluzivní rozhovor HN.

OTÁZKA: HN: Svět vám neřekne jinak než Zelený šejk. Jak jste se jím stal?

Musím uznat, že být "zelený" je pro šejky celosvětově asi poměrně neobvyklé. Ale jak se stanete zeleným? Na tom není nic zlomového. Přijde to přirozeně. Skrze moje dětství, moje znalosti, moji sociální zodpovědnost, skrze mou víru. Těch důvodů, jak se stanete zeleným, je mnoho.

OTÁZKA: HN: Mluvíte o ekologii a vztahu k přírodě v zemi, která žije z ropy. Jak je to vnímáno?

Není to jednoduché. Ale naštěstí je v tomto ohledu naše vláda moudrá. Hlavně šejk Zaid (zemřel v roce 2004, pozn. red.), zakladatel Spojených arabských emirátů, se věnoval tomu, aby naše činnost měla na přírodu co nejmenší dopad. Vždy bojoval za to, jak udržet jistou rovnováhu. A to se uchytilo i u dalších šejků a nyní se bavíme o tom, jak vedle fosilních paliv investovat i do obnovitelných zdrojů, do čistých technologií. Ta vize se rozšiřuje. Byl to rozhodně velký boj, ale z boje pochází i moudrost.

OTÁZKA: HN: Co byly hlavní výzvy, se kterými v emirátech bojujete?

Ropa a zemní plyn a celý průmysl na to navázaný. A to lokálně i mezinárodně. Celý svět chce stabilní příjem z fosilních paliv. Existuje ĂŻ silná lobby, které o životní prostředí příliš nejde. Ale nyní se nám otevírá možnost diverzifikace našeho energetického mixu.

OTÁZKA: HN: Mluvíte o obnovitelných zdrojích. Jaké mají emiráty plány?

Samozřejmě - máme dvě hlavní možnosti. Sluneční a větrnou energii. Větrná kapacita může být ale maximálně pět až deset procent našich energií. Klíčem je tak sluneční energie. Tudy musíme jít. Pro nás je v našich klimatických podmínkách ale důležitá i další věc. Tou je účinnost. Jak můžeme ušetřit energie v budovách, bytech, domech. To je hlavní trend, jak udělat život v našem regionu efektivnější.

OTÁZKA: HN: Zmínil jste klimatické podmínky - bojujete také s nedostatkem vody?

S velkým nedostatkem. Většinu spotřebované vody máme z moře. Prakticky u nás neprší. Na metr čtvereční u nás naprší asi 55 milimetrů. To u vás může být jednodenní bouřka. My s tím musíme vystačit. Přes 85 procent našeho území je poušť. Musíme tak jednak zefektivnit odsolování mořské vody, ale musíme se i naučit šetřit, vedle energií, i s pitnou vodou, kterou užíváme. Může jít o triviality, u nás si ale musíte pokládat otázky - proč se máte sprchovat patnáct minut, když se to dá zvládnout za dvě minuty?

OTÁZKA: HN: Říkáte, že se v emirátech snažíte změnit obecné povědomí o těchto problémech. Můžeme myslím říci, že v Evropě takové povědomí již máme. Máme ale problém převedení těchto myšlenek do reality.

To je výzva pro změnu ve vašich zvycích, v chování. Lidé jsou zvyklí na určité věci, na přebytek všeho, na prakticky nevyčerpatelné zdroje. Celý svět čeká výzva změnit své zažité zvyky.

OTÁZKA: HN: Než jste začal po světe propagovat ekologické otázky, pracoval jste v ropném průmyslu. Ovlivnilo vás to?

Určitě. Je to tím, že nejdřív jsem byl tím, kdo planetu znečišťuje. Nyní ji chci chránit. Jak často říkám: Pokud chcete poznat nebe, musíte si nejdříve vyzkoušet peklo. Je to o tom, umět si vážit věcí. Když jedete do Afriky, vidíte lidi, jak umírají hlady. A začnete myslet jinak.

Chcete umět ocenit svou svobodu? Jděte se podívat na lidi do vězení. Každý z vězňů vám řekne, co by dal za to, být svobodný. A když vyjdete ven, řeknete si - Bože, jsem svobodný. Co můžu udělat? Snažte se svět zlepšit. Je to taková metafora, která ale obecně platí.

OTÁZKA: HN: Byla tedy práce ve "špinavém průmyslu" tím, co vás obrátilo k ochraně prostředí?

Ale ano. Jako chemický inženýr vyrábíte určitý produkt. V mém případě produkt z plynu. Ale má to spoustu nezamýšlených dopadů. Emise, siřičitany, znečišťujete vodu... A po pár letech se začnete nejen dusit, ale i přemýšlet. Vždyť lidé, co tam pracují, často žijí o 10 až 15 let kratší dobu. Po pár letech prostě přijde takovýto budíček.

OTÁZKA: HN: Kde přímo jste pracoval?

Byl jsem na těžební plošině, odříznutý od prostředí. Silný zážitek.

OTÁZKA: HN: Buďme nyní trochu konkrétnější. Co jsou dnes vaše hlavní projekty, kterými chcete změnit svět?

Mladí lidé, to je hlavní.

OTÁZKA: HN: Mladí lidé? Myslíte jejich vzdělávání?

Ne až tolik. Mladí lidé nepotřebují tolik klasického vzdělání, nudí je. Chtějí někoho, kdo jim ukáže nové vize, koho budou moci následovat. Potřebují vzor. Nechtějí nová pravidla. Chtějí následovat vaše činy. Neříkejte jim, co mají dělat. Ukažte jim to.

OTÁZKA: HN: Funguje to?

Potřebujete čas, trpělivost. Ani v našem věku nereagujeme dost rychle. Ale inspirujte je, ovlivněte je, zabavte je, dejte jim dobrodružství. A pak jsou vaši.

OTÁZKA: HN: Takže je to o změně myšlení?

Ano, přesně. A pokud změníte myšlení u mladých lidí, uspějete. Když mluvíte k vládě nebo k lidem v politice, ti neposlouchají. Dělají si, co chtějí. Ale když si připravíte mládež, ta jednou vládu převezme. A bude to ona, kdo určí, kam půjde naše vláda, naše spotřeba, náš vliv na přírodu.

OTÁZKA: HN: Jak vás při těchto snahách vnímají? Bojují s vámi? Představujete pro ně nebezpečí?

Lidi změnit nemůžete. Ale můžete změnit sám sebe. Proto říkám. Pokud nemůžete uspět v přesvědčování lidí, nezbývá vám než je alespoň zmást.

OTÁZKA: HN: Takže je matete?

Ano, přesně tak.

OTÁZKA: HN: A funguje to?

Ano, funguje. Potřebujete ale trpělivost, nakonec za vámi půjdou. Lidé vždy bojují proti novým myšlenkám. A ochrana klimatu je u nás nová myšlenka. Nejdřív se vzpírají, pak s vámi souhlasí a nakonec vás následují.

OTÁZKA: HN: Jsme na konferenci o čistých technologiích. Co jsou dnes světové priority?

Musíme najít co nejlevnější, dosažitelné technologie. Pokud se vás zeptám, co chce každý člověk od udržitelného rozvoje? Nechce jen bydlení a jídlo. Musíme se shodnout na tom, co chceme. Co potřebujeme a čeho můžeme dosáhnout. Nepotřebujeme žádné módní řešení.

Al Nuaimi (47)

Je členem jedné z královských rodin ve Spojených arabských emirátech, konkrétně v emirátu Ajman. Vedle přednášek o životním prostředí působí jako poradce pro životní prostředí vlády Ajmanu a jako výkonný ředitel neziskové organizace Al Ihsan Charity Centre.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů