Pátek, 26. dubna 2024

Inekon Group zahájil výrobu tramvají pro USA

Inekon Group zahájil výrobu tramvají pro USA
- Tramvaje využijí inovativní řešení umožňující křížení s trolejbusovými linkami

- Podepsána je opce na dalších dvacet vozidel

Česká firma Inekon Group zahájil výrobu šesti tramvají pro americký Seattle v hodnotě 26,6 mil. USD (tj. téměř 600 mil. Kč). Nové vozy budou z části nezávislé na trakčním vedení. Umožní to inovativní napájení z akumulátorů, které dosud nebyly nikde na světě do tramvají instalovány. První dokončená tramvaj by měla do Seattlu dorazit v první polovině příštího roku. Součástí uzavřeného kontraktu je také opce na pořízení dalších dvaceti vozidel.

"Po dokončení detailní projektové dokumentace začínáme s výrobou prvních komponentů. Počítáme, že do poloviny roku dokončíme hrubé práce na karosérii první tramvaje," řekl Josef Hušek, předseda představenstva a generální ředitel společnosti INEKON GROUP, a. s. "Následně nainstalujeme speciální trakční baterie, díky kterým budou naše tramvaje částečně nezávislé na elektrickém vedení. Energii z akumulátorů budou tramvaje využívat na zhruba 4 km dlouhé trase, na které se budou křížit s linkami trolejbusů," dodal J. Hušek.

Součástí uzavřené smlouvy je i opce na pořízení dalších dvaceti vozidel, kterou může město Seattle rozdělit či převést na jiného zákazníka. "Texaský Dallas, který původně projevil zájem o část této opce, se nakonec rozhodl pro jiné řešení a vypsal vlastní výběrové řízení. Seattle však již projevil zájem o sedmou tramvaj, tedy první z dané opce a nyní o této objednávce jednáme," vysvětlil J. Hušek.

První z šesti tramvají bude kompletně dokončena v Ostravě a finální testy by zde pak měly proběhnout koncem letošního roku. U zbývajících vozidel bude v České republice provedena vždy jen hrubá stavba. Další fáze výroby, jako jsou elektroinstalace či práce na interiéru, zajistí pro Inekon Group partnerská společnost Pacifica Marine již přímo v Seattlu.

Tramvaje určené pro Seattle (typ Trio 121) jsou z části nízkopodlažní, klimatizované, obousměrné a zároveň i oboustranné. Řídící kabina se tedy nachází na obou koncích vozidla a dveře pro cestující jsou umístěny po obou stranách. Umožňují tak jednoduchou změnu směru a cestujícím pohodlný nástup a výstup.

Doplňující fakta

- Tramvaje INEKON jsou původním českým výrobkem. Vozy se vyrábějí ve spolupráci se společností EKOVA ELECTRIC, a. s., v Ostravě.

- První tři nízkopodlažní vozidla INEKON 12-Trio, ze kterých nyní vzešel i nový typ Trio 121, byla v Seattlu slavnostně uvedena do provozu 12. prosince 2007. Největší město státu Washington a amerického severozápadu ale není jediným místem v USA, ve kterém tyto tramvaje jezdí. Na přelomu let 2006 a 2007 byly tři vozy dodány také do Portlandu. Do tohoto města ve státě Oregon však INEKON GROUP vyvezl stejně jako do Tacomy ve státě Washington první české tramvaje už koncem devadesátých let minulého století. Tři vozy INEKON 12-Trio koupilo i hlavní město USA Washington D.C.


- Společnost Pacifica Marine se specializuje na výrobu a rekonstrukci prostředků hromadné dopravy. Byla založena Mezinárodním sdružením mechaniků a zaměstnanců leteckého průmyslu s cílem vytvořit nová pracovní místa, a tedy zvýšit zaměstnanost ve státě Washington.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů