Pátek, 26. dubna 2024

Energetika Chile

Energetika Chile

Patří mezi rychle se rozvíjející odvětví chilské ekonomiky díky konstantně rostoucí spotřebě energie. Poslední roky však došlo ke zpomalení růstu v důsledku absence výstavby nových energetických kapacit (v roce 2012 se výroba elektrické energie zvýšila o 2,7 %). V následujících letech se očekává opětovné oživení konjunktury v této oblasti, i když výstavba nových elektráren naráží na sílící protesty ekologických hnutí.

V Chile existují celkem čtyři navzájem nepropojené rozvodné sítě : Systém SING v 1.a 2. Regionu se podílí na domácím trhu 28 %, SIC, sahající od 3. až po 10. Region, zajišťuje 71 % energie země. Zbylé jedno procento instalované energetické kapacity připadá na Systém Aysén v 11. Regionu a Systém Magallanes ve 12. Regionu.

Výroba i distribuce elektrické energie v Chile je kompletně v soukromých rukou. Celková instalovaná kapacita je 17 536 MW, z toho elektrárny na plyn představují 30 %, vodní elektrárny 34 %, na uhlí 25 %, diesel 8 %, biomasu 2 % a větrníky 1 %. Největším spotřebitelem energie (přibližně 40 % celkové spotřeby) je hornictví a na něj navazující hutnický průmysl.

S ohledem na sucho, které v posledních letech Chile sužuje, klesá podíl energie generované ve vodních elektrárnách, v roce 2012 to bylo již pouze 34 %, tento podíl byl nejnižší za posledních 10 let. Chile nemá jaderné elektrárny a diskuse na toto téma utichly po předloňské katastrofě v japonské Fukušimě.

Hodně se hovoří o výrobě energie z obnovitelných zdrojů, kde značný potenciál (9 000 MW) má voda z řek a enormní (až 200 000 MW) mořská voda. Zatím nicméně neexistuje ekonomicky zdůvodnitelná technologie na její využití.

Zhruba 60 % výroby, přenosu a distribuce elektrické energie v Chile je regulováno státem. U dodávek pro finální spotřebitele do 2.000 kW jsou ceny striktně regulovány. U větších elektrických systémů je volná tvorba cen. Regulační roli na trhu plní státní orgán - Superintendence pro elektrickou energii a pohonné hmoty (www.sec.cl).

ZDROJ: http://www.businessinfo.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů