Sobota, 27. dubna 2024

Další Temelín: Potřebujeme ho?

Další Temelín: Potřebujeme ho?

Tuhle otázku si kladu už velmi dlouho, ještě dříve, než do médií pronikly pochybnosti ekonomů a analytiků o smyslu a efektivnosti této zakázky. Dokonce dříve, než ČEZ zveřejnil odhad ceny ve výši 200 miliard korun. Pesimistické odhady hovoří dokonce o ceně 300 miliard korun za stavbu nových bloků.

Již nyní platíme jednu z nejvyšších cen elektřiny v Evropě, a to nejen kvůli podpoře elektřiny z obnovitelných zdrojů, myšleno zejména elektřiny ze solárních panelů a fotovoltaiky obecně. Tento jistě smysluplný projekt se v českém provedení proměnil v jednu z největších lumpáren posledních let. Buďme tedy o to více nyní ve střehu.

Již naplno probíhá největší tendr v historii ČR, tedy tendr na výstavbu dvou nových temelínských bloků. Je přísně tajný. Po zkušenostech s našimi politickými elitami, jejich poradci, lobbisty a kmotry mám oprávněné obavy, že nový Temelín se nebude stavět jen kvůli energetické nezávislosti. Hlavní důvod je potřeba hledat jinde - jde o nepředstavitelný byznys, na kterém se přiživí všechny zainteresované skupiny a strany.

Oprávněně se bojím, že vidina obrovské zakázky a zejména případných benefitů s tím spojených, je hlavním motorem našich politiků, kteří bez rozdílu partajní barvy dostavbu Temelína podporují. Tato vzácná shoda politiků mne znepokojuje téměř nejvíce. Zvlášť když se na vyhlášení vítěze tak spěchá.

Některé nezávislé studie ukazují, že průměrné ceny elektřiny ve střední a východní Evropě klesnou do roku 2020 až o pětinu a celková poptávka po elektřině klesne o deset procent. Již nyní na německém a českém trhu stojí elektřina 40 eur za MWh. Aby se za 60 let provozu alespoň vrátila návratnost investice, je zapotřebí, aby byla výkupní cena minimálně kolem 90 eur.

My přesto budeme stavět dva nové bloky. Přesto, že již nyní odhady samotné firmy ČEZ ukazují, že spotřebitelé, tedy my všichni, budeme na tuto novou jadernou energii doplácet minimálně pět miliard korun ročně. Některé odhady dokonce prognózují doplatek až 17 miliard korun ročně navíc.

Stále častěji se ozývají hlasy ekonomů, kteří považují stavbu za ekonomický nesmysl, ale ČEZ a vláda dále vesele pokračují v tendru - nyní již za účasti pouze dvou zájemců, a to firmy Rosatom a Westinghouse. Nejsem ekologický aktivista, proto zde úmyslně pomíjím fakt, že většina Evropy ustupuje od jaderné energie.

Pochybnosti mne nutí požádat politiky opojené vidinou této obrovské megazakázky, aby rozhodnutí o výstavbě nového Temelína II. alespoň odložili. Odložili do doby, kdy bude jasněji v tom, jak se bude vyvíjet cena silové elektřiny a hlavně její spotřeba. Pak teprve opravdu zjistíme, jak moc potřebujeme další drahé jaderné bloky nebo zda nám vystačí ty stávající.

Václav Pelnář, Domažlice

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů