Pátek, 29. března 2024

Za nepovolené množství přijatého odpadu uložila ČIŽP pokutu 1.300.000 Kč

Za nepovolené množství přijatého odpadu uložila ČIŽP pokutu 1.300.000 Kč

Společnost BD Enviro s.r.o. v několika případech porušila zákon o odpadech.

Významného porušení tohoto zákona se společnost dopustila tím, že v letech 2010 až 2012 neprovozovala schválené zařízení, určené pro využívání stavebních odpadů - "Recyklační areál stavebních odpadů Karviná Doly" - v souladu s rozhodnutím Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, a dále nakládala s odpady na místech, která k tomuto účelu nebyla určena.

ČIŽP obdržela v roce 2012 výsledky kontroly, kterou prováděl Krajský úřad Moravskoslezského kraje a Magistrát města Karviné (odbor stavební a odbor životního prostředí) ve společnosti BD Enviro s.r.o.

Kontrolory bylo zjištěno, že společnost neprovozovala schválené zařízení určené pro využívání stavebních odpadů v souladu s rozhodnutím Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Zákon společnost porušila především tím, že přijala v období r. 2010 - 2012 do zařízení extrémně nadlimitní množství odpadů (cca 130 tisíc tun!), přičemž roční povolená kapacita činila 6 tisíc tun odpadů. Z tohoto důvodu také došlo k nakládání se stavebními odpady mimo schválené zařízení, resp. na místech k tomu neurčených.

Za výše uvedenou protiprávní činnost uložila Česká inspekce životního prostředí společnosti BD Enviro pokutu v celkové výši 1.300.000,- Kč, která nabyla dne 25.3.2013 právní moci.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů