Pátek, 26. dubna 2024

Obce Plzeňska získaly dotace EU na sběrné dvory a kompostárny

Obce Plzeňska získaly dotace EU na sběrné dvory a kompostárny

Města a obce Plzeňského kraje, který má údajně nejhustší síť sběrných dvorů v ČR, získala evropské dotace na dalších deset zařízení na sběr, separaci a likvidaci odpadů. Schválené jsou dotace na pět sběrných dvorů a pět kompostáren, vše za zhruba 74 milionů korun. EU na ně dá většinu. Na stavby, které začnou na jaře až v létě, podávala žádosti Regionální rozvojová agentura, která městům a obcím pomáhá s projekty. ČTK to řekla Lenka Šlajsová z agentury.

"Už když se obce ústně dozvěděly, že dostaly dotaci, začaly pracovat na zadávací dokumentaci pro výběrová řízení na dodavatele stavby," uvedla. Podle ní je časový harmonogram staveb velmi napjatý. Zařízení se otevřou na konci letošního roku nebo na jaře 2014.

Pět kompostáren přijde na více než 37 milionů korun. Díky dotacím operačního programu Životní prostředí to budou první obecní zařízení tohoto typu v kraji; dosud žádaly jen soukromé subjekty, z nichž některé už staví. "V obcích vzniknou malinké kompostárny do 150 tun, ale i větší. Budou se budovat v Kladrubech na Tachovsku, Hlohové na Domažlicku, v Nýrsku na Klatovsku, v Domažlicích a v Klatovech," uvedla Šlajsová. Kompostárna je podle ní ekonomicky "velmi složité zařízení", proto obce nemají zatím takový zájem je provozovat.

Sběrné dvory za celkem 37 milionů korun postaví Nečtiny, Merklín, Kasejovice a Blovice, všechny na Plzeňsku, a město Železná Ruda, která žádala asi pět let. "Je specifická v tom, že její žádost uspěla počtvrté, předtím měla vždy málo bodů kvůli specifické horské oblasti a tedy vysokým nákladům na stavbu, které jsme nakonec museli snížit," vysvětlila. Město má velmi malý dvůr na sběr, který nevyhovuje. Železná Ruda postaví nejdražší zařízení za 9,3 milionu Kč.

V Nečtinech vznikne dvůr ve vhodné lokalitě v bývalém zemědělském areálu. Merklín, Kasejovice a Blovice provozovaly malé dvory, které ale neměly požadované parametry pro nakládání s odpady.

V Plzeňském kraji je nyní 73 sběrných dvorů, což je údajně nejvyšší koncentrace na obyvatele v ČR. "Průměr ČR je přes 11.000 obyvatel na jeden dvůr a my máme jeden na 7800 obyvatel," řekla Šlajsová.

Do konce roku by měla být ještě jedna výzva OPŽP na kompostárny, sběrné dvory, překladiště a třídírny, která bude vyhlášená už v červnu. Současná běžící výzva s uzávěrkou 12. dubna je na technické vybavení jako vozidla, kontejnery, drtičky a podobně, a netýká se stavebních projektů. Vyloučené nejsou další výzvy v příštím roce.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů