Pátek, 29. března 2024

Perspektivy elektromobility II

Perspektivy elektromobility II

Perspektivy elektromobility, již tradiční seminář nakladatelství FCC PUBLIC, se konal dne 19. 3. 2013 jako doprovodná odborná akce veletrhu AMPER 2013 v Brně. Seminář informoval o vývoji elektromobility v ČR a ve světě za uplynulý rok a jeho záběr se neomezil jen na automobily na čistě elektrický pohon, ale věnoval se také vozidlům s různými druhy hybridních pohonů a otázkám infrastruktury pro elektromobily.

Jaromír Marušinec, předseda Asociace elektromobilového průmyslu, seznámil posluchače se současným stavem elektromobility a elektromobilní infrastruktury v ČR, s plány pro její další rozvoj, a s předpisy, které rozvoj oblasti ovlivní.

Tomáš Knespl, zástupce skupiny ČEZ, která byla jedním z hlavních partnerů semináře, naznačil představy a plány skupiny ČEZ co se elektromobility a jejího rozvoje v ČR týká.

Miroslav Kuželka ze společnosti ABB, druhého hlavního partnera semináře, se zaměřil na využití elektrobusů v městské dopravě, zvláště pak na různé koncepce jejich dobíjení, kde porovnal současná řešení s historickými.

Martin Hausenbals ve vizionářské přednášce o Autonomní mobilitě předestřel spektrum možných směrů vývoje automobilismu a jejich vlivu na budoucí způsoby zejména osobní přepravy.

Michal Morte z ÚJV Řež ve svém příspěvku představil možnosti optimalizace pohonu elektromobilů na základě uložených informací o vlastnostech trati a s využitím určování aktuální polohy vozidla pomocí GPS.

Roman Smékal ze společnosti GHV Trading zdůraznil důležitost elektrické bezpečnosti v elektromobilitě, zejména při dobíjení. Ukázal, že základem preventivních opatření pro bezpečnost obsluhy je kvalitní monitoring všech elektrických částí vozu a dobíjecího systému, zejména jejich izolačního stavu.

Libor Kozubík, zástupce IBM Global Business Services, zhodnotil a okomentoval pokrok v oblasti akumulátorů pro elektromobily a ukázal perspektivnost elektrochemické soustavy lithium-kyslík.

Martin Hejral, zástupce automobilky Opel, na příkladu vozu Ampera představil strategii značky pro elektromobilní a hybridní segment.

Petr Koláček ze společnosti E.ON ve svém příspěvku zrekapituloval dosavadní čtyři roky projektu E.ON Smart Mobility.

Jakub Špaček, z portálu ekoauta.cz, na závěr zasadil svou přednáškou "Elektromobilita v ČR a v zahraničí" celé téma do nadregionálního kontextu.

Účastníci ještě dlouho po skončení semináře diskutovali o otázkách, které seminář naznačil.

ZDE naleznete většinu přednášek a fotografie ze semináře. Také si můžete prolistovat speciál Perspektivy elektromobility II, kde jsou kromě jiných zajímavostí rozvedena i některá témata prezentovaná na semináři.

Pořadatel: FCC PUBLIC, s. r. o.
Spolupráce a podpora: Terinvest spol. s r. o., Veletrhy Brno, a. s., Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT Brno, Asociace elektromobilového průmyslu, Českomoravská elektrotechnická asociace

Hlavní partneři: ABB. s. r. o., ČEZ, a. s.,
Partneři: E.ON, a. s., GHV Trading, s.r. o., Opel
Mediální partneři: Elektrika.tv, Hybrid CZ, HW server, DPS elektronika od A do Z, Technik HN, EnviWeb, All for Power, Technický týdeník, Future Age, Ekoauta.cz, MM průmyslové spektrum

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů