Čtvrtek, 18. dubna 2024

S prutem po Česku

Rybaření je celosvětově jednou z nejvýznamnějších volnočasových aktivit a ani Česká republika není výjimkou, což dokládá více než 300 000 aktivních rybářů.

S prutem po Česku

Ti loví jak na vodách spravovaných tuzemskými rybářskými svazy, tak v soukromých revírech. Potěšující je, že i pod vlivem zahraniční zkušenosti se většina rybářů naučila ryby vracet zpět vodě.

Se začínající rybářskou sezonou přinášíme stručného průvodce rybolovem v Česku.

Jak získat povolenku

Pokud chcete lovit na svazových revírech, mezi kterými najdete většinu nejzajímavějších řek, přehrad a rybníků, začátek všeho je test. Ten musí absolvovat každý zájemce o rybaření dříve, než půjde k vodě. Prokáže v něm základní znalosti o rybách, možnostech lovu, ale také o prostředí, ve kterém ryby žijí, a samozřejmě o etice a rybářském řádu.

Teprve potom se může stát členem některé z místních organizací Českého či Moravského rybářského svazu, kde si zakoupí jednak členskou známku na příslušný kalendářní rok (cena do 400 Kč) a povolenku pro vody pstruhové nebo mimopstruhové (cena do 2000 Kč). Současně musí vlastnit povolení pro chytání, což je státní rybářský lístek (cena do 500 Kč). Se zakoupenou povolenkou obdržíte i soupis revírů, na kterých můžete lovit, a tiskopis "sumář úlovků".

Techniky lovu

Existují i rybáři, kteří uloví více než třicet druhů ryb za rok. K tomu je však nutné zvládat různé techniky lovu.

Nejpopulárnější je stále položená, spočívající v dopravení nástrahy na dno a čekání na záběr. Tímto způsobem se loví například někteří dravci a ti největší kapři. Výjimkou nebyl ani oficiální český rekord kapra, který vážil 29,2 kg a pocházel z východočeské Rozkoše.

Modernější formou položené je lov na feeder, při kterém nesignalizuje záběr pohyb čihátka jako u položené, ale chvění ohebné špičky prutu.

Mnoho rybářů loví dravce přívlačí, při které aktivně vedeme umělou nástrahu, obvykle věrně napodobující živou rybičku. Dravci se ale stejně jako nedravé ryby loví i na plavanou, u které vám záběr signalizuje plovoucí splávek. Touto technikou se loví i ti největší sumci nebo štiky, ale hlavně nedravé ryby.

Další technikou je muškaření, při němž aktivně lovíte většinou s různými imitacemi hmyzu za pomoci muškařské šňůry. Počet elegantních příznivců této techniky ale negativně ovlivňuje výrazný úbytek pstruhů potočních a lipanů podhorních z našich vod.

Nejzajímavější revíry

Česko je bohaté na potoky, řeky, přehradní nádrže, pískovny, zatopené lomy, tůně či rybníky. Z nepřeberného množství vod je těžké vybrat jednu nejlepší. Zde je alespoň několik velmi zajímavých revírů:

Novomlýnské nádrže

Platí zde povolenky Moravského rybářského svazu, které získáte v místních organizacích. Zakoupit si můžete i hostovací povolenku (například u Dolních Věstonic na hrázi mezi horní a střední nádrží). Na prostřední nádrž se vydávají zvláštní povolenky (cena od 800 Kč/týden). Nutný je rybářský lístek.

Mělká soustava nádrží pod Pálavou byla vybudována v 70. letech 20. století na soutoku řek Dyje, Svratka a Jihlava. Už brzy po napuštění ukázala svůj potenciál pro lov velkých kaprů, cejnů, sumců, candátů a dalších ryb. Přes značný rybářský tlak jsou všechny tři nádrže dodnes považovány za jedny z našich nejzajímavějších revírů.

Labe

Platí zde povolenky Českého rybářského svazu, které můžete získat v místních organizacích. Zakoupit si lze i hostovací povolenku. Nutný je rybářský lístek.

Labe je velmi zajímavým revírem takřka v celé své délce od východních Čech až po Hřensko v severních Čechách. Řeka kvůli svému znečištění unikala před rokem 1989 rybářskému tlaku. Už tehdy se na ní ale lovily velké ryby. Její největší sláva ovšem přišla později, kdy se v ní chytilo mnoho velkých kaprů (loni uloven šupináč nad 28 kg), tloušťů, parem, sumců, candátů, štik, bolenů, úhořů a dalších ryb.

Vltava

Na Vltavě platí povolenky Českého rybářského svazu, které obdržíte v místních organizacích. Zakoupit si lze i hostovací povolenku. Na Studenou Vltavu si musíte zažádat o povolenku na správě NP Šumava. Musíte mít rybářský lístek.

Je neuvěřitelně pestrou řekou. V horním toku na území národního parku Šumava se na ní chytají krásní pstruzi a lipani. Později se vlévá do údolní nádrže Lipno, která je fantastickou vodou k lovu candátů, štik a okounů. Pod hrází přechází řeka do tzv. sekundárního pstruhového pásma známého úlovky velkých pstruhů duhových a potočních. V okolí Boršova nad Vltavou se proud řeky zklidňuje a hlavně na následujících přehradách se chytají zajímavé ryby mimopstruhového pásma. Dobře zarybňovaná je Vltava i přímo v Praze.

Slezská Harta

Platí zde povolenky Českého rybářského svazu, které získáte v místních organizacích. Zakoupit si lze i hostovací povolenku. Musíte mít rybářský lístek.

Slezská Harta je údolní nádrž na řece Moravici, jejíž stavba byla dokončena v roce 1997. Je to velmi malá přehrada a to mají nejenom dravé ryby rády. Takové vody jim totiž poskytují dostatek potravy a míst ke tření.

Chytají se tady i pěkní candáti a okouni. Známá rybářská místa jsou v blízkosti Černého mostu, Razové, Leskovecké zátoky a Roudna.

Ohře

Platí zde povolenky Českého rybářského svazu, které získáte v místních organizacích (například v rybářském domě ve Vikleticích). Zakoupit si lze i hostovací povolenku. Musíte mít rybářský lístek.

Pramení v Německu, ale do velikosti roste až na českém území. Kdysi bývala stejně jako třeba Otava významnou řekou, do které táhli lososi. Dnes je známá spíše svou pestrou rybí obsádkou v dolním toku - včetně pěkných ostroretek, podouství, mníků a parem.

Zajímavé jsou i na Ohři ležící přehrady. V horním toku velkými boleny a štikami vyhlášená Skalka a ve středním toku dobře zarybněná přehrada Nechranice. Na ní se ulovil například český rekord cejna velkého.

RYBÁŘSKÁ MLUVA

Mlazení - krmení ryb tak, aby se stáhly na určité místo.

Chytat veverky - když vlasec s háčkem při nahazování uvízne ve stromech.

Hrčák - záběr

Čudla - malá ryba

Brko, brčko - splávek

Policajt, čihátko - zařízení, které signalizuje záběr při lovu na položenou.

Zrcátko - malý cejn

Lopaťák - velký cejn

Žížala - malý úhoř

Kudla - malá štika

Krokodýl - velká štika

Červenka - plotice

RYBÁŘSKY VÝZNAMNÉ DNY

15. 1. Termín na vrácení svazové povolenky

22. 3. Den vody

16. 4. Zahájení pstruhové sezony

16. 6. Zahájení lovu dravců

27. 6. Světový den rybářství

31. 8. Poslední den lovu přívlačí na pstruhových vodách

30. 11. Zakončení lovu na pstruhových vodách

31. 12. Poslední den lovu dravců

MOŽNÁ NEZNÁTE

JEŽDÍK OBECNÝ
Žije v početných hejnech na dolních úsecích řek nebo v průtočných rybnících. Není vyhledávanou rybou pro rybolov.

HLAVATKA OBECNÁ
Pro svoji velikost a bojovnost je to sportovně ceněná ryba. Žije hlavně na Slovensku, u nás je uměle vysazována.

PODOUSTEV ŘÍČNÍ
Vyskytuje se hlavně v povodí Labe, Odry a Moravy. Nejčastěji obývá dolní úseky řek.

OSTRUCHA KŘIVOČARÁ
Hejna těchto ryb žijí na Moravě v pomalu tekoucích až stojatých vodách (Dyje). Ulovena bývá zřídka.

SLUNKA OBECNÁ
Rybka, která dorůstá sotva 12 cm, žije v hejnech v pomalu tekoucích nebo stojatých vodách.

MNÍK JEDNOVOUSÝ
Celoročně hájená "mramorovaná ryba" žije ve všech pásmech tekoucí vody. Pro rybáře je svátek ji ulovit.

OSTRORETKA STĚHOVAVÁ
Kaprovitá ryba je opakovaně vysazována do českých řek: Vltavy, Berounky, Labe. Doma je na Moravě.

AUTOR: Radek Filip

šéfredaktor rybářského časopisu Kajman

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů