Čtvrtek, 28. března 2024

Ve Zdravých městech a obcích se připravují oslavy Dne Země

Ve Zdravých městech a obcích se připravují oslavy Dne Země

Den Země, který připadá na 22. duben, je nejrozsáhlejší mezinárodní kampaní zaměřenou na ochranu životního prostředí. Poprvé se Den Země slavil v roce 1970 ve Spojených státech amerických, v současnosti probíhá kampaň ve 192 zemích a do aktivit se zapojuje více než jedna miliarda lidí z celého světa. V České republice se konají oslavy Dne Země již přes 20 let. Také letos se ke kampani připojí Zdravá města, obce a regiony, ve kterých se budou konat osvětové akce zaměřené na poznávání a ochranu přírody, ale i ekojarmarky, jarní úklidy nebo zábavné ekovýchovné akce pro děti.

V rámci oslav Dne Země probíhá řada akcí, ve městech a obcích se mimo jiné představí například místní a regionální výrobky, ale také Fair-trade produkty, vyrobené v zemích třetího světa. Koupí těchto produktů podporují tuzemští zákazníci vzdálené výrobce, kteří za svoji práci obdrží "férovou" odměnu. Obyvatelé Zdravých měst a obcí budou mít možnost zúčastnit se řady osvětových akcí k tématu ochrany přírody, ale také bohatého doprovodného programu.

  • Upozornění pro Zdravé obce a regiony: rádi budeme o Vašich aktivitách informovat další města i novináře. Prosím vložte své aktivity ke kampani Den Země prostřednictvím terminálu. Děkujeme za Vaše informace.
  • Programy oslav Dne Země ve Zdravých městech, obcích a regionech naleznete na www.ZdravaMesta.cz/dze.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů