Úterý, 19. března 2024

Mezinárodní den boje proti hluku

Mezinárodní den boje proti hluku se vyhlašuje hned třikrát: osmého, jedenáctého a dvanáctého dubna. Neměl by ujít naší pozornosti...

Mezinárodní den boje proti hluku

12. duben je Mezinárodním dnem boje proti hluku. Jeho iniciátorkou byla roku 1996 americká Liga pro sluchově postižené. K ní se první přidalo hudebně ekologické sdružení Hudeko, jež je součástí České hudební společnosti. Ostatní evropské země si daly na čas, připouštěly jen den uvědomění si hluku. Doba však pokročila a od roku 2004 se den boje proti hluku vyhlašuje i v Evropě a to hned třikrát: osmého, jedenáctého a dvanáctého dubna.

Dosavadní praxe českých úřadů se ale příliš nezměnila. Rámusící automobily dál mají přednost před obyvateli měst a zahánějí chodce do defenzivy. Hlučné magistrály dále vedou kolem lidských obydlí, a když si zoufalí lidé stěžují, sdělí jim udivení kompetentní činitelé, že si přece musí zvyknout. Teď se však stalo něco nečekaného. Občané začali hromadně podávat na úřady žaloby, protože špatným rozhodováním a ignorováním problému ohrožují jejich zdraví. A mají velkou naději, že soudní spory vyhrají.

Vyhráno ale nebude, dokud se nezměníme všichni. Žije mezi námi dostatek sobců, kteří potěšení z motorů povyšují nad obecný zájem. Podporují je v tom i výrobci nových rámusivých strojů. Několikrát jsem dokonce viděla sotva tříleté děti usazené na řvoucí čtyřkolce. Každé se chovalo pasivně a ustrašeně. Ale kolem poskakovali nadšení tatínkové, pomáhali otáčet volantem a vůbec si nevšimli, jak lomoz jejich děti děsí. Stejného druhu jsou i majitelé vodních skútrů, kteří nesou úkorně, že nemohou ostatním lidem u vody ničit odpočinek. Dalších příkladů by se našlo bezpočet.

Pamatujme si tedy, že druhý dubnový týden je mezinárodně věnován boji proti hluku. Stalo se tak z velmi vážných příčin a je tím potvrzeno naše právo hájit svůj klid a zdraví.

Autor: Eva Klausnerová - Český rozhlas Plzeň

Zamyšlení Evy Klausnerové: Mezinárodní den boje proti hluku
DOWNLOAD (STÁHNOUT)

Speciálně zdravotníci varují před riziky hlučných diskoték, a chtějí upozornit na hluk v restauracích a obchodech i na hluk, který se nepřetržitě line v domácnostech z televizí či rádií, a to především v rodinách s malými dětmi. " Čím je člověk mladší, tím je nepříznivý efekt hluku větší," podotýká Židková. Malé děti s citlivým sluchem jsou nadměrným hlukem velice ohroženy a například zničující efekt mohou mít i některé hračky. " Maminky by měly zvážit, zda pískací zvířátka, auta a letadla na baterky nebo pískající mobily jsou tím pravým pro batolata. Takové hračky dokáží vydávat zvuk o síle 70 až 100 decibelů, což je ve vzdálenosti deset centimetrů od ucha srovnatelné s letem tryskáče pět set metrů nad hlavou," varuje Židková.

Přitom všechny zvuky převyšující osmdesát decibelů, což může být třeba i zvuk mixéru či fénu, se dají teoreticky považovat za nebezpečné. Dlouhodobé vystavení se hluku na úrovni 100 decibelů pak může způsobit ztrátu sluchu. Za hluk lze z hygienického hlediska považovat i hudbu. " Poslech zvuku o síle 90 decibelů po tři hodiny denně může sluch poškodit. Mezi dospívajícími je ale zcela běžné, že se sluchátky přehrávačů tráví denně mnohem více času, přičemž nahlas puštěná hudba se pohybuje až kolem stovky decibelů a tam už je doba poslechu limitována sotva čtvrthodinou denně," upozorňuje hygienička.

O tom, že varování hygieniků nejsou přehnaná, svědčí už i neradostné statistiky. Sluchové vady trápí stále více lidí. " Dnešní třicátníci mají mnohdy stejný sluch jako dříve lidé v osmdesáti letech a problémy se sluchem mají už tři školáci ze sta," varuje Židková. Přibývá také těch, u nichž se vyvinula tzv. hluková alergie. U těchto lidí pak i štěkot psa odvedle nebo kroky nájemníků z horního podlaží mohou vyvolat nezvládnutelnou reakci, psychické a tělesné potíže.

Muži snesou větší hluk než ženy, ale když se potřebují soustředit, vadí jim i nižší hladina hluku. Seveřané se velkému hluku se vyhýbají, zatímco Italové jsou v hlučném prostředí ve svém živlu. Hluk prý více zatěžuje blonďáky než tmavovlasé lidi. Obecně se ale dá říci, že to, co člověk vnímá jako hluk, je individuální, stejně jako reakce na něj.

"Někteří lidé jsou dlouhodobě vystaveni velkému hluku a mají sluch perfektní celý život. Většině to ale přináší určité poškozování sluchového aparátu, jeho opotřebování a pokles vnímání zvuku.

Na rozdíl od zraku, který v noci člověk vypne, sluch je stále v činnosti. Sluchový aparát si nikdy neodpočine. "Měli bychom mu dopřát relaxaci, alespoň občas pobýt v klidném prostředí. Na sluch příznivě působí příroda a les. Tam jsou fyziologické zvuky uchu příjemné.

Na zhoršení či ztrátu sluchu se neumírá jako na infarkty, ale pro postižené i jejich okolí představuje vážný problém v komunikaci. I když i kvůli špatnému sluchu může člověk umřít - stačí přeslechnout přijíždějící auto či tramvaj.

Potíže se sluchem má ve vyspělých zemích každý desátý člověk. Sluchové vady trápí v Česku půl milionu lidí, závažné vady a hluchota 80.000. Ve věku nad 65 let špatně slyší každý čtvrtý, nad 75 let každý třetí. Problémy se sluchem ale mají i tři školáci ze sta. Ke zhoršování sluchu přispívá hluk moderní doby, více postihuje ty, kteří mají k horšímu sluchu dědičné dispozice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů