Pátek, 19. dubna 2024

ČSSD neprosadila ve Sněmovně vyšetřovací komisi k fotovoltaice

ČSSD neprosadila ve Sněmovně vyšetřovací komisi k fotovoltaice

Opoziční ČSSD dnes ve Sněmovně neprosadila návrh, aby poslanci jednali o zřízení vyšetřovací komise k fotovoltaice. Premiér Petr Nečas (ODS) vidí za solárním boomem zákon schválený před osmi lety za vlády v čele s ČSSD. Sociální demokracie ohlásila, že návrh na vznik komise předloží na další schůzi dolní komory. Pokud neuspěje, podá jej i po volbách.

Komise se měla podle představ ČSSD zabývat postupem vlády a Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ohledně fotovoltaiky. Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky nastala v minulosti vážná pochybení, která mají záporný vliv na ceny energií i na státní rozpočet. "Myslím si, že je v zájmu všech politických stran, aby takováto komise byla zřízena," uvedl.

Premiér Nečas podotkl, že zákon k podpoře obnovitelných zdrojů energie byl prosazen za vlády sociálních demokratů, kteří by nyní měli své tehdejší kroky vysvětlit. "Nebýt zákona, solární boom by v roce 2010 nemohl nastat," uvedl ministerský předseda.

Sněmovna o zařazení návrhu na pořad nynější schůze nakonec ani nehlasovala. Zablokovaly to vetem poslanecké kluby ODS a TOP 09.

Podle Sobotky ale není možné spoléhat pouze na nynější policejní vyšetřování, které se týká podpor solárníkům. Nemůže podle něho poskytnout celkový obraz o tom, kde stát selhal v regulaci fotovoltaiky. Sobotka v této souvislosti hovořil o možném lobování ze strany solárníků.

Návrh ČSSD podpořili komunisté. "Komise by dopomohla k tomu, aby se i zjistilo, kdo tam měl určité preference, kdo si zadal u pracovníků ERÚ vypracování výpočtové tabulky," řekl novinářům jejich předseda Vojtěch Filip.

ERÚ má podle předsedkyně Aleny Vitáskové podezření, že jeho bývalí pracovníci postupovali při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny zřejmě nezákonně. Škody podle ERÚ mohou být v řádu desítek miliard korun. Sama Vitásková ale čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Elektřinu ze solárních elektráren musí distributoři vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se pak projevuje v konečných cenách spotřebitelům. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 583 Kč/MWh. Kromě toho stát letos odvádí z rozpočtu na podporu obnovitelných zdrojů 11,7 miliardy korun.

Boom solárních elektráren nastal v Česku v roce 2010. Od ledna 2011, kdy stát výrazně snížil garantované výkupní ceny pro nově připojené velké zdroje, zájem velkých investorů o výstavbu nových zdrojů opadl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů