Středa, 24. dubna 2024

Emise CO2 českých firem loni klesly o 6,6 procenta

Emise CO2 českých firem loni klesly o 6,6 procenta

Emise českých společností, které se účastní systému obchodování s emisními povolenkami, v roce 2012 meziročně klesly o 6,6 procenta. Vyplývá to z údajů evropského registru emisního obchodování. Podle Centra pro dopravu a energetiku však snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) způsobil spíš útlum výroby než ekologická opatření.

Průměrný meziroční pokles emisí v sektorech spadajících do systému emisního obchodování byl v celé EU 1,4 procenta. Nejvíce se emise snížily ve Finsku, kde loni podniky vypustily do ovzduší téměř o 16 procent CO2 méně než v roce 2011.

České podniky podle Centra pro dopravu a energetiku loni získaly zdarma více povolenek, než kolik jich potřebovaly. Celkový přebytek je více než 17 milion povolenek, každá na jednu tunu emisí CO2. Podniky povolenky zdarma získávají pod podmínkou investic do ekologičtějších provozů.

Za období 2008 až 2012 mají české podniky přebytek téměř 60 milionů povolenek, jejichž současná tržní hodnota je podle Centra pro dopravu a energetiku kolen 6,8 miliardy korun. Nejvíc přebytečných povolenek, 13,7 milionu, vlastní energetická Skupina ČEZ.

Systém emisního obchodování ale čelí kritice kvůli velkému převisu nabídky povolenek. Jejich cena kvůli tomu klesá a nemotivuje podniky ke snižování znečištění. Evropská komise kvůli tomu zvažuje, že část povolenek z trhu dočasně stáhne.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů