Úterý, 23. dubna 2024

Zmírnění ekologických zákonů podnikům ušetří miliardy korun

V druhé vlně škrtů se má zjednodušit či zrušit 36 úředních nařízení. Některé byrokratické normy podnikatele dusí, uznávají to i ekologové.

Zmírnění ekologických zákonů podnikům ušetří miliardy korun

Každý rok musí firmy posílat hlášení o tom, kolik vytvořily odpadků, hned na dvě místa: na ministerstvo životního prostředí i na Český statistický úřad. Přitom dvojité hlášení ochraně přírody nijak nepomáhá, jen zatěžuje úředníky na ministerstvech i na obecních úřadech, které data přeposílají "výš". Tahle povinnost, stejně jako desítky dalších byrokratických nařízení by mohly již brzy zmizet.

Ministerstvo životního prostředí společně s ministerstvem průmyslu dokončují už druhý seznam škrtů v ekologické legislativě, který by měl podnikatele zbavit zbytečného papírování a tím jim ušetřit i peníze. Celkem je nyní na řadě 36 nařízení, jež by chtěly podniky zrušit nebo zjednodušit. Například chtějí výrazně zúžit rozsah dokumentů, které po nich úřady chtějí do hlášení pro prevenci havárií. "V podnicích bývají stovky technologických procesů, a tak mohou být tyto doklady nepřiměřeně rozsáhlé," stojí v materiálu, v němž ministerstvo průmyslu mapuje zbytečné úřadování firem. A ministerstvo životního prostředí se této změně nebrání.

Podnikání versus ekologie

Odstraněním nadbytečné byrokracie by podle propočtů ministerstva průmyslu měly české podniky ušetřit skoro 9 miliard korun za rok.

"Už probíhá druhá vlna odbourávání zátěže, zúčastňujeme se jí a jsme rádi, že se o tom začalo jednat," říká Milan Mostýn, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy, který na jednáních s ministerstvy zastupuje hlas podniků. "Nechceme, aby se slevovalo v ochraně životního prostředí, ale zároveň máme zákony, které jdou i nad rámec toho, co požaduje unie. A to české podnikatele brzdí," dodává Mostýn.

S některými námitkami souhlasí i ekologické organizace. Jako například právě s tím, zrušit nesmyslné dvojí hlášení odpadů. "Je v tom zmatek kvůli špatným definicím v zákoně. Chtělo by to sjednotit data, a to i s Evropskou unií," říká Milan Havel z Hnutí Arnika.

Část úlev, jež firmy požadují, však podle ekologů může znamenat problém. Průmyslníci například navrhují úplně zrušit sledování a hlášení přenosu nebezpečných látek v odpadech. "S tím nesouhlasíme. Je nutné sledovat, jaké chemikálie zůstávají v odpadech firem a jak poté putují do spaloven a na skládky. Tím se dá dopátrat, kde ty nebezpečné látky končí," upozorňuje Daniel Vondrouš z asociace ekologických organizací Zelený kruh. Ministerstvo životního prostředí zatím nechává tuhle námitku otevřenou a je možné, že jí vyhoví.

I Brusel už ekozákony zmírňuje

Cestou zmírňování ekologických zákonů se už vydává i Evropská unie. V Bruselu se začínají sbíhat návrhy na to, jak proškrtat ekozákony, které brzdí podnikání. Evropská komise si je objednala u samotných podniků a jejich organizací. Oslovila jich kvůli tomu zhruba tisícovku.

Také nedávný unijní summit se shodl na tom, že už přebujelou byrokracii nestačí jen kritizovat. "Vítáme plán na změny legislativy, která nešťastně dopadá na členské státy, a těšíme se na seznam konkrétních opatření, který očekáváme v červnu," stojí v závěru jednání Evropské rady.

Kde se bude zmírňování hledat, je však jasné už teď. Malé a střední podniky už totiž vytipovaly deset klíčových oblastí. Jsou mezi nimi normy týkající se odpadů, používání chemikálií, ale také zákoník práce, uznávání kvalifikace nebo modernější ochrany spotřebitelů.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR: Michaela Mužíková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů