Čtvrtek, 25. dubna 2024

SITA CZ v Plzni

SITA CZ v Plzni

SITA CZ je součástí skupiny SUEZ ENVIRONNEMENT. Vstoupila na trh v České republice v roce 2001 jako poslední z větších nadnárodních firem. SITA CZ v současnosti rozvíjí také oblast facility managementu. Služby jsou tak integrovány do stále komplexnějšího balíčku a přináší zákazníkům vyšší komfort: Jestliže již přímo ve výrobní hale zákazníka pracovníci SITA třídí a zpracovávají odpady, efektivně pak firma zajistí zároveň úklid, údržbu budov a okolní zeleně apod.

SITA CZ V PLZNI
Areál odpadové společnosti SITA CZ v Plzni lze rozdělit do dvou základních celků - logistického centra zpracování odpadů a technologie spalovny. Technologie spalovny je určena ke spalování nebezpečných odpadů. Spalovna je dvoustupňová, spalující při teplotách 700 - 1000°C, se čtyřmi stupni čištění spalin. Roční maximální kapacita spalovny cca 2300 až 2400 tun.

Od roku 2009 využívá teplo ze spalovny městská část Slovany. Přes výměníkovou a tlakovou stanici je teplo odváděno do rozvodné veřejné sítě. Realizací projektu byla dosažena úspora energie o 21 300 GJ za rok a snížení emisí CO2. V roce 2010 jsme doplnili technologické zařízení o speciální kombinovaný hořák, umožňující termické odstranění vybraných tekutých odpadů v sekundární komoře spalovny při 50% úspoře zemního plynu a navýšení množství termického odstranění zdravotnického odpadu. V roce 2012 byla provedena kompletní výměna původního řídícího systému za nový, moderní SW systém, který zabezpečuje jak spolehlivý provoz klíčových článků technologie spalovny, tak vzdálený přenos všech dostupných dat ze spalovny. Spalovna disponuje také novou technologií pro kontinuální měření emisí.

V roce 2009 byl vypracován projekt nové koncepce areálu Logistického centra Plzeň (LCPl). Princip logistických center SITA CZ spočívá v dočasném shromažďování, třídění, zpracování a využití odpadů z průmyslu nebo obcí. Odpad, který se nedá již materiálově využít nebo v areálu řádně dle platných právních předpisů odstranit, je odvezen k odstranění na jiné koncové zařízení. Zprovoznění plzeňského areálu se odehrávalo v několika etapách. V roce 2010 dokončena etapa zahrnující administrativní budovu a provozní zázemí, dále sklad nebezpečných odpadů s podlahou zamezující úniku skladovaných látek, zabezpečené plochy pro složení kontejnerů, zvlášť zabezpečený sklad hořlavin.

V listopadu minulého roku byla zahájena poslední etapa výstavby provozní části. Zrekonstruuje se zbývající objekt a zřídí se v ní nová třídicí linku na zpracování druhotných surovin.

ZDROJ: www.sita.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů