Pátek, 26. dubna 2024

Na Vysočině budou sbírat odpadky v přírodě tisíce lidí, i vodáci

Na Vysočině budou sbírat odpadky v přírodě tisíce lidí, i vodáci

Na Vysočině se letos do jarního úklidu přírody zřejmě zapojí ještě o něco víc lidí než před rokem. V tomto týdnu začnou stovky školáků i vodáků čistit více než 60 kilometrů břehů řeky Sázavy na Havlíčkobrodsku. Největší počty lidí přijdou v sobotu, řekla dnes ČTK Martina Hupková, manažerka akce Čistá řeka Sázava na Vysočině. Pomoc se sběrem odpadků kolem silnic slíbilo dalších asi 18.500 dobrovolníků. Tento velký úklid organizovaný krajem začne v pátek.

sběr Břehy a koryto Sázavy a jejích přítoků budou lidé na Vysočině čistit počtvrté. "Vloni přiložilo ruku k dílu mezi Havlíčkovým Brodem a Chřenovicemi na 550 dobrovolníků. V letošním roce by jich mohlo být i trochu víc," uvedla Hupková. Úklid u Sázavy měl být původně od 10. do 13. dubna. "Nakonec budeme čistit od 9. dubna do 19. dubna. Počasí nám nepřálo, takže musíme nějaké části akce přesunout na další týden," podotkla.

Ve všedních dnech budou po březích Sázavy chodit hlavně žáci z okolních škol. Akci zahájí v úterý Střední průmyslová škola stavební v Havlíčkově Brodě. Největší počet dobrovolníků asi přijde v sobotu, kdy se bude čistit najednou pět říčních úseků. Někteří lidé budou sbírat odpadky z loděk, další půjdou po březích. Podrobnosti k akci najdou zájemci na webu.

Krajský úklid Čistá Vysočina se uskuteční od 12. do 22. dubna. Do letošního pátého ročníku se přihlásilo kolem 18.500 lidí a další se ještě hlásí. "V tuto chvíli je rozdáno téměř 1200 vest a 16.700 pytlů," uvedla mluvčí kraje Eva Neuwirthová. Před rokem sbíralo odpadky kolem krajských silnic na celé Vysočině 17.500 lidí. Sesbírali jich 90 tun. Podrobnosti k letošní organizaci s mapou čištěných úseků jsou na webových stránkách kraje. Navzdory dlouhé zimě začíná tato akce v podobném termínu jako loni.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů