Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČKD podepíše smlouvu na stavbu spalovny v Plzni, čtvrté v Česku

ČKD podepíše smlouvu na stavbu spalovny v Plzni, čtvrté v Česku

Plzeň bude mít od příštího týdne oficiálně potvrzeného dodavatele spalovny komunálního odpadu. Šest let příprav, komplikovaných jednání s úřady i místními obyvateli a neziskovkami dotáhl investor - městem vlastněná společnost Plzeňská teplárenská - až k podpisu smlouvy s vítězem výběrového řízení na dodavatele. Tím je konsorcium firem v čele s ČKD Praha DIZ. V Česku tak vyroste v pořadí už čtvrtá spalovna tohoto druhu. Od zprovoznění té dosud poslední v Liberci ale uplynulo 13 let.

V Plzeňském kraji se vyprodukuje ročně na 246 tisíc tun odpadu, z toho 145 tisíc netříděných tun končí na skládkách. A z toho chotíkovská spalovna by mohla zpracovat až 95 tisíc tun. Odpad může v teplárně nahradit až pětinu z ročně spotřebovaných 500 tisíc tun uhlí. "Je to strategická investice. Odpad bude sloužit jako alternativní zdroj v situaci, kdy je nedostatek uhlí," tvrdí generální ředitel plzeňské teplárny Tomáš Drápela.

Stavbu zajistí ČKD Praha DIZ společně s německou firmou Martin a rakouským Zauner Austria. Konsorcium nabídlo cenu 1,9 miliardy korun. V tendru nabídly výrazně nižší cenu než další zájemci Vítkovice Power a SMP Praha. Smlouva, kterou podepíše plzeňská teplárna s ČKD příští týden ve středu, však ještě neznamená automaticky zahájení stavby, která má vyrůst u obce Chotíkov v sousedství Plzně.

Proti vydanému stavebnímu povolení se odvolala dvě občanská sdružení, která stavbu dlouhodobě kvůli údajným dopadům na životní prostředí kritizují.

"Je to nesmyslná stavba za miliardy," říká například Milan Reininger ze Sdružení za udržitelný rozvoj Chotíkova. Povolení tedy dosud nenabylo právní moci. Úřad odvolání projedná nejdříve do konce května.

"Aktivisté už nemohou zabránit vydání stavebního povolení. Mohou ho jen zdržet a celou stavbu ve výsledku nám i Plzeňanům prodražit," tvrdí Drápela.

Teplárně, která loni utržila 2,7 miliardy korun a ročně vydělává stovky milionů, jde o velké peníze. Pokud stihne spalovnu postavit do konce roku 2015, může počítat s dotací 450 milionů korun z Evropské unie. Teplárna je však podle Drápely schopna pomocí úvěrů i vlastních prostředků stavbu zaplatit sama.

Spalovny komunálního odpadu fungují už v Brně, Praze-Malešicích a Liberci. Přestože splňují potřebné ekologické normy, vyplácí se vzhledem ke státem danému poplatku dosud obcím a svozovým firmám vozit odpad spíš na skládky než do spaloven.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů