Středa, 24. dubna 2024

LED's on!

Angličtináře můžeme uklidnit - nejde o gramatickou chybu. Záměna písmena v titulku, který převzal heslo letošní významné akce, je záměrná - jde o slovní hříčku, kterou lze převést přibližně jako: Rozjeďme to se světlo emitujícími diodami.

LED's on!

Tou akcí byl letošní Mezinárodní veletrh úspor energií, který se konal začátkem března v západorakouském Welsu. Pořadateli byli už tradičně Hornorakouský svaz pro úspory energií a veletržní správa. Vystavovatelů bylo přes devět stovek, 70 z nich tu bylo poprvé.

Veletrh, který obstál

Tradice veletrhů ve Welsu vznikla v 60. letech minulého století. To byla doba, kdy se pořádání veletrhů a výstav na úrovni celostátní i regionální stalo v západní Evropě mezi průmyslníky a vlivnými politiky a činiteli místních samospráv doslova módou.

Euforie zakládání veletrhů a hospodářských výstav časem opadala, když se začalo ukazovat, že ne všude jsou pro veletrhy vhodné podmínky a u infrastruktura, a když firmy, které se těchto akcí zúčastňovaly a z nichž mnohé dokonce pořádání veletrhů iniciovaly, přicházely k poznatku, že vystavování jim nepřináší ten efekt, který od něj čekaly. Ani mnoho pořádajících měst, resp. veletržních správ se nedočkalo očekávaných přínosů. Proto mnoho veletrhů, hlavně regionálních, tehdy v západní Evropě zase zaniklo.

Kritickou dobu prodělal i veletrh ve Welsu, ale přečkal ji. Podle ankety provedené agenturou Jaksch und Partner je zdejší veletrh energetických úspor pro 98,8 % dotázaných největším a nejvýznamnějším veletrhem stavebnictví, techniky pro domácnosti a energetických úspor v Rakousku.

Tři tematické celky

Tematiku vystavovaných exponátů a prezentovaných technologií ve Welsu lze rozčlenit do tří základních skupin:

- Vytápění a technika všeho druhu s ním spojená - zařízení pro zpracování a spalování biomasy, pumpy, kotle, fotovoltaika a solární zařízení. V tomto ohledu je Wels považován za jednu z největších prezentací v Evropě. Součástí této velké tematické oblasti vystavovaných strojů a výrobků byla i expozice LED. Světelné diody byly vystavovány i v předešlých ročnících selského veletrhu, nicméně letos na ně byl položen mnohem větší důraz.

- Baumat und Gebäude - jde o expozice vystavující moderní stavebniny všeho druhu, ale také vše pro vybavení staveb a domů (dveře, okna, těsnění, schody, fasády, střechy atd).

- Voda a sanitární technika. Zde jde o způsoby, jak šetřit vodou v domácnosti, ale také jak voda a technika s ní spojená můžou zpříjemňovat život - bazény, sauny, různé metody wellness, vířivky apod.

Ve všech skupinách vystavovaly desítky firem, které nabízely a poskytovaly zdarma poradenské služby.

Během veletrhu uspořádali organizátoři pro zájemce řadu doprovodných akcí, jako byly např. exkurze do podniků, škol a veřejných budov ve Welsu a v okolí, kde byly účastníkům v praxi předvedeny aplikace úsporných systémů vytápění, fotovoltaiky, ohřevu vody atd.


AUTOR: Ing. Stanislav Kahuda


Svítící diody a watty ve Welsu

Význam LED byl letos ve Welsu podtržen i proto, že podle průzkumů se v rakouských domácnostech stále většinou svítí starými žárovkami. Za intenzivní propagací LED na veletrhu i obecně stojí hlavně rakouská firma Energie AG Vertrieb. Ta mj. nabízela návštěvníkům veletrhu LED lampu za pouhých pět eur. Její výkon je osm wattů a svítivost 600 lumenů, což znamená, že svítí stejně intenzivně jako 60W žárovka, ale spotřebuje jen 15 % energie.


WSED

Souběžně s veletrhem se pořádají ve Welsu Světové dny udržitelné energie (WSED - World Sustainable Energy Days). V rámci Evropy jde o největší pravidelnou konferenci na téma udržitelného využívání energií, na které vystoupilo několik desítek přednášejících z celého světa a jíž se účastnilo přes tisíc zájemců. Na WSED vystupují významní činitelé, odborníci v oborech energií a hospodaření s nimi.

Potěšitelné je, že rok od roku v programu vystoupení na WSED roste podíl odborníků z postkomunistických zemí střední a východní Evropy. Za mnohé lze uvést např. referát Michala Špulička a Michaely Zárybnické z VUT Brno o experimentálním zařízení pro spalování biomasy v atmosféře obohacené kyslíkem.

Důležitou součástí programu letošních WSED byla i sekce o stavbách, resp. domech s minimální energetickou spotřebou, včetně poněkud futuristické přednášky rakouských odborníků o tzv. smart cities - inteligentních městech budoucnosti.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů